Online grooming (vrbovanje/obrađivanje mladih osoba) je  kada neko pokušava da uspostavi odnos sa mlađom osobom online zato što žele da ga/je prevare ili natjera da uradi nešto što mu/joj može naškoditi.

Ko je u opasnosti od online groominga?

Bilo koja mlada osoba, a čak i neke odrasle osobe mogu biti u opasnosti od online groominga, bez obzira na godine, spol, rasu ili lokacija. Online grooming je pogrešan i nikada nije žrtva kriva.

Kako groomeri varaju ljude?

Online groomeri koriste mnoge različite metode. Mogu da iskoriste lažne profile ili fotografije i kažu da maju iste hobije i interese kao mlade osobe koje su mete groominga. Drugi mogu da prave da su agenti koji traže modele, sportski treneri, slavne ličnosti ili influenseri.  Međutim,  neće svi groomeri odlučiti sakriti ko su zapravo,  a neki će možda pokušati uspostaviti vezu ili razviti vezu tipa ‘mentor’ na osnovu svog istinskog identiteta.

Kako mogu prepoznati kada je neko pod utjecajem groomera?

Ako si zabrinut da neko online pokušava da grooma tebe ili nekoga koga znaš,  trebaš odmah razgovarati sa odraslom osobom. Sljjedeći znakovi su stvari na koje bi trebao/la paziti.
Neko sugerira ili vrši pritisak na tebe ili drugu mladu osobu da:

 • Se nađete uživo
 • Dijeliš lične informacije o sebi ili drugima.
 • Šalješ slike ili videa sebe.
 • Šalješ poruke, slike ili videa seksualne prirode.
 • Držiš kontakt privatnim ili čuvaš tajne.
 • Ne pričaš sa prijateljima ili porodicom
 • Uvijek budeš dostupan/na i odmah odgovaraš na poruke.

Šta mogu učiniti ako sam zabrinut/na oko online groominga?

Ako neko online dovodi tebe u ili nekoga koga znaš u situaciju da se osjećaš neugodno onda se obrati odrasloj osobi kojoj vjeruješ kao na primjer roditelju, staretelju ili nastavniku. Možeš također prijaviti policiji ili Centru za sigurni Internet sa klikom na opciju “prijavi”.  Svaka prijava se uzima za ozbiljno.

Preporuke

 1. Ograniči online kontakt na ljude koje poznaješ i kojima vjeruješ gdje je to moguće i koristi sigurnosne postavke da zaštitiš svoje lične račune i sadržaj.
 2. Ako neko online vrši pritisak na tebe ili prijatelja ili te dovodi u situaciju gdje se osjećaš neugodno, odmah razgovaraj sa odraslom osobom.
 3. Ako si ti ili neki tvoj prijatelj u kontaktu sa nekim online koga ne poznajete offline nemojte djeliti osobne informacije, kao na primjer gdje živite, idete u školu, i pogotovo slike sebe.
 4. Ako neko koga poznaješ online traži da se nađe sa tobom ili sa tvojim prijateljem odmah razgovaraj sa odraslom osobom kojoj vjeruješ.
 5. Sjeti se da možeš prijaviti bilo kakve sumjne online groominga policiji ili Centru za sigurni internet (www. sigurnodijete.ba)

SOS linija za podršku

Prijavi ako te neko uznemirava

SOS linija za prijavu

Prijavi neprimjeren sadržaj