Aktuelno

Dan Sigurnijeg Interneta 2022

By 31/01/2022 No Comments

Svakog februara Insafe/INHOPE i mreža centara za sigurniji internet obilježava Dan sigurnijeg interneta*, sa ciljem promocije sigurne i pozitivne upotrebe digitalne tehnologije, posebno među djecom i mladima. Ovaj dan se obilježava se drugog dana, druge sedmice, drugog mjeseca, a svake godine na Dan sigurnijeg interneta milioni ljudi se udružuju kako bi inspirisali pozitivne promjene u digitalnom okruženju te podigli svijest o pitanjima sigurnosti na mreži.

Dan sigurnijeg interneta ima za cilj stvaranje sigurnijeg i boljeg interneta te na ovaj dan poziva na odgovorno korištenje tehnologije, sa poštovanjem, kritički i kreativno. Kampanjom se želi doprijeti do djece i mladih, roditelja i staratelja, nastavnika, edukatora i socijalnih radnika, kao i do donosioca odluka i političara i da ih sve skupa ohrabi da odigraju svoju ulogu u stvaranju boljeg interneta.

Centar za sigurni internet će i ove godine na Dan sigurnijeg interneta, 8. februara/veljače imati online takmičenje u vidu kviza o sigurnosti na internetu. Pozivamo djecu i mlade da istraže platformu www.sigurnodijete.ba kako bi se bolje pripremili za takmičenje, a za najuspješnije pripremamo vrijedne nagrade.

#Surfajsigurno

Pozivamo vas sve da se pridružite „Zajedno za bolji internet“, 8. februara 2022.

Dan Sigurnije interneta podržavaju:

  • Save the Children
  • Nadbiskupijski centar za pastoral mladih
  • Regulatorna agencija za komunikacije
  • Vijeće za djecu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice
  • Policija Brčko distrikta

Nagrade su obezbijedili: Logosoft i Mtel

*www.saferinternetday.org