Aktuelno

Zvanično je otvorena obuka na temu „Jačanje kaznenih institucija i zakona u Srednjoj i Istočnoj Europi“

By 06/11/2018 No Comments

Dana 31. maj 2017. godine u Zagrebu, Republika Hrvatska, zvanično je otvorena obuka na temu „Jačanje kaznenih institucija i zakona u Srednjoj i Istočnoj Europi“ i “Europske direktive i najbolje prakse zaštite ljudskih prava i pružanja asistencije žrtvama” u okviru projekta „Regionalni sektor pravde“.

Događaj je organiziran od strane Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država/Kancelarije za razvoj, pomoć i obuku prekomorskih tužilaštava (US DOJ OPDAT); Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država/Biro za međunarodnu trgovinu drogom i sprovođenje zakona, i Ministarstva pravde Republike Hrvatske.

Gospođa Beth Sreenan je u ime US DOJ OPDAT-a poželjela dobrodošlicu i predstavila uvažene goste, nakon čega je slijedio uvodni govor Njene ekselencije, gospođe Julieta Valls Noyes, Ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj i gospodina Kristijan Turkalja, Državnog tajnika Ministarstva pravde Republike Hrvatske.

Glavni cilj obuke je upoznavanje učesnika sa evropskim standardima za žrtve, te usvajanje istih kao modela za procedure najboljih praksi za zaštitu ljudskih prava i pružanja pomoći žrtvama.

Učesnici obuke su ugledni stručnjaci iz regiona, predstavnici relevantnih institucija i organizacija koje su aktivne u borbi protiv trgovine ljudima i pružanju zaštite žrtvama trgovine ljudima, kao i predstavnica Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS, gospođa Amela Efendić, šef Ureda u Sarajevu i menadžer Europskog resursnog centra za prevenciju trgovine ljudima i drugih oblika eksploatacije (EURC).