Aktuelno

YouTube uskoro pokreće PG verziju

By 05/03/2021 No Comments

Nova opcija YouTubea za „nadzranje“ računa bit će uvedena u toku narednih nekoliko mjeseci. Opcija je namijenjena roditeljima koji smatraju da su njihovi tinejdžeri i tinejdžerke prerasli aplikaciju YouTube Kids, ali još uvijek nisu spremni za široki svijet neograničenog YouTubea.

Uz pomoć nove opcije roditelji će moći postaviti kontrolisani YouTube račun za svoju djecu, uključujući i za djecu kojima je zakonski zabranjeno da samostalno koriste YouTube. Djeca s tim računima neće moći prenositi videozapise ili komentarisati te će imati razne filtere za sadržaje koji ograničavaju koje videozapise mogu gledati.

U 2015. platforma je predstavila YouTube Kids, sredinu sa sadržajem koji je kreiran za djecu od 4 do 12 godina i sadrži više roditeljske kontrole. James Baser, YouTubeov direktor proizvdnje za djecu i porodicu na svom blogu je napisao: „Čuli smo od roditelja i starije djeca da tinejdžeri i tinejdžerke imaju različite potrebe, koje nači proizvodi nisu u potpunosti zadovoljili. Kako djeca odrastaju, imaju nezasitnu znatiželju i trebaju steći neovisnost i pronaći nove načine za učenje, stvaranje i pripadanje.“

Evo kako YouTube opisuje svaku postavku sadržaja:

Istražite: Za djecu spremnu za prelazak s YouTube Kidsa i istraživanje sadržaja na YouTubeu, ova će postavka sadržavati širok spektar videozapisa koji su uglavnom prikladni za gledatelje starije od 9 godina.

Istražite više: Uz sadržaj koji je općenito prikladan za gledatelje starije od 13 godina, ova će postavka sadržavati još veći skup videozapisa, kao i prijenose uživo u istim kategorijama kao i “Istraživanje”.

Većina YouTubea: Ova će postavka sadržavati gotovo sve videozapise na YouTubeu, osim dobno ograničenog sadržaja, i uključuje “osjetljive teme” koje mogu biti prikladne samo za starije tinejdžere.

YouTube je surađivao s roditeljima i stručnjacima za sigurnost djece, razvoj djeteta i digitalnu pismenost kako bi razvio ponudu nadziranih računa, navodi Beser. Video platforma je također stvorila početni vodič za novo iskustvo pod nadzorom roditelja (dostupno na ovoj poveznici) s nacionalnim PTA-om, roditeljskom zonom UK, Googleovom inicijativom Be Internet Awesome i drugim partnerima. Uz to, YouTube planira pokrenuti tekuću kampanju na kojoj će kreatori razgovarati o temama, uključujući mrežno nasilje i uznemiravanje, dezinformacije i digitalnu dobrobit.