Aktuelno

YOUTUBE KIDS – prednosti i mane

By 26/08/2020 No Comments

Šta je YouTube Kids i po čemu se on razlikuje od aplikacije na koju smo do sada navikli? Jeste li se pitali koliko je ova aplikacija sigurna za dijete?

YouTube Kids je nova aplikacija koju je YouTube kreirao posebno za djecu. Ona je veoma jednostavna za korištenje i privlačna najmlađima. Na ovoj aplikaciji dostupne su razne emisije, animirani filmovi, glazba, edukativni video sadržaji, emisije koje sponzorišu velike kompanije (poput McDonalds’a) i sadržaji koje kreira publika, ali i oglasi.

Pored toga, ova aplikacija ima nekoliko postavki kojima roditelj mogu kontrolisati šta to djeca gledaju. Roditelji sami mogu odobriti ili zabraniti pojedine sadržaje za svoje dijete. Još jedna super opcija koju ova aplikacija nudi, barem za roditelje, je brojač vremena pomoću kojeg roditelji mogu ograničiti vrijeme koje djeca provode na aplikaciji. Maksimalno ograničenje je na sat vremena.

Ono što je mana ove aplikacije je sponzorisani i brendirani sadržaj koji se može plasirati na istu. Tako da se može desiti da i na ovoj aplikaciji dijete može naići na golotinju, nasilje i druge neprimjerene sadržaje. Kako? Ova aplikacija je povezana s YouTubeom i koristi poseban algoritam da bi filtrirala sadržaje za djecu, ali kako ni algoritam nije savršen, dešava se da se provuku i neprimjereni sadržaji.

Ohrabrujuća činjenica je da Google stalno radi na otklanjanju ovih mana te je i zaposlio ljude koji rade samo na pregledavanju videa i sadržaja koji se ovdje plasiraju. Ukoliko se desi da dijete naiđe na neprimjeren sadržaj, roditelji bi isti trebali prijaviti.

Izvor: Common Sense Media