Aktuelno

Vodič za roditelje – Šta je to Minecraft?

By 10/08/2018 No Comments

Šta je to Minecraft?

Minecraft je 3D računalna igra gdje igrači mogu izgraditi doslovno sve. Igra je često puta opisana kao “online Lego” koji uključuje izgradnju blokova (kvadrata) i stvaranje struktura preko različitih okoliša i terena. Igra koja je postavljena u virtualnom svijetu uključuje skupljanje, izrađivanje alata, izgradnju i borbu.

Jedna je od najpopularnijih igara na svijetu trenutno i može biti odličan način kako djecu naučiti o kreativnosti i zajedničkom, timskom radu.

Minecraft se može instalirati i igrati na računalima, telefonima, tabletima i konzolama.

Minecraft Youtube video.


Postoje li dobna ograničenja?

Minecraft je označen kao prihvatljiv za djecu stariju od 7 godina od strane Europske agencije za ocjenjivanje igara, PEGI. No sama igra ima dobno ograničenje na 13+. Objašnjenje razlike u godinama je u zadržavanju podataka o djeci, odnosno ne traži vas se dokaz o godinama kada se prijavljujete u igru.

Zašto je Minecraft toliko popularan kod djece?

Minecraft je vrlo popularan, najviše kod djece između 6 i 13 godina. Ono što čini samu igru toliko popularnom je njena kreativnost i mogućnost stvaranja bilo čega, od gradova do zabavnih vlakova i svega između te nema pravila u igri, a mogućnosti su beskonačne.

Igra također dopušta multiplayer mod, mod s više igrača, koja je vrlo popularna opcija kod mlađih igrača, koji uživaju igrati sa svojim prijateljima i pomagati im izgraditi njihove zajedničke kreacije i zamisli. Sloboda koju igra nudi je najbitnija stvar koja ih iznova privlači Minecraft igri.

Koje su prednosti igranja Minecraft igre?

Postoje brojne prednosti i vještine koje djeca mogu naučiti i razviti kroz igranje Minecraft igre. Čak su i neke škole diljem svijeta počele uključivati Minecraft u učionice kao novi alat za prijenos znanja djeci. Stoga, koje su to koristi od igranja Minecraft-a?

  •     Razvijanje sposobnosti za rješavanje problema.
  •     Povećava i poboljšava računalnu pismenost, djeca mogu razviti osnovne vještine programiranja i korištenja računalnih programa.
  •     Potiče kreativnost te može pomoći djeci kod razvoja vještina dizajna – igrači mogu razvijati/graditi/stvarati bilo što zamisle.
  •     Poboljšava vještine rada u timu i potiče zajednički rad.
  •     Poboljšava matematičke, prostorne i analitičke vještine.

Postoje li rizici?

Postoji određeni broj potencijalnih rizika koji može brinuti roditelje. Međutim, mnoge od njih može se vrlo lagano kontrolirati.

Mod za više igrača

Minecraft ima i inačicu za jednog i više igrača. Mnoga djeca vole koristiti mod za više igrača kako bi igrali s njihovim prijateljima i kako bi igrali i komunicirali s ljudima iz cijelog svijeta. Kao i s većinom online igara i aplikacija, postoje rizici poput poticanja govora mržnje, cyberbullyinga, nepoćudnog sadržaja, psovanja itd. Kako bi ovo izbjegli, možete postaviti igru samo za jednog igrača (ovo se može napraviti u postavkama igre), ili ugasiti opciju razgovora (chat) u verziji za više igrača. Odaberite ovdje (ENG) kako bi pročitali detalje o gašenju postavki razgovora.

Nasilje

Minecraft sadrži vrlo malo nasilja, vizualnog ili neprikladnog sadržaja, npr. nema krvi u igri. Igrači doduše mogu udariti ili ubiti životinje, ili jedni druge u verziji za više igrača, ali ovo nije glavni cilj igre i vizualno (grafički) igra izgleda kao crtani film.

Minecraft na Youtube

Mnogo djece gleda Minecraft video uratke na Youtube kako bi dobili pomoć i savjete o igri. Neki Youtube video uratci sadrže loš govor, psovke i neprikladan sadržaj.

Kako bi izbjegli suočavanje vašeg djeteta s takvim sadržajem predložite i potaknite ih da koriste predložene Youtube kanale za Minecraft video uratke.

Ovo je odlično mjesto za prve kanale (ENG): commonsensemedia.org/blog/the-10-best-kid-friendly-minecraft-channels-on-youtube

Dodatni savjeti za roditelje

Može vam biti od pomoći ako postavite vremensko ograničenje na točno određeno vrijeme koje vaše dijete smije provesti pred monitorom.

Složite se oko nekih osnovnih “gejmerskih” pravila – npr. odlučite osjećate li se ugodno kada vaše dijete igra u verziji za više igrača iz cijelog svijeta ili kada koristi razgovor s drugim igračima (CHAT).

(Reference: www.csi.hr)