Aktuelno

Vodič za roditelje: Šta je aplikacija Yolo i da li je sigurna?

By 27/07/2021 No Comments

Aplikacija Yolo nedavno se našla na naslovima nakon suspenzije nakon tragičnog incidenta zbog aplikacije. U nastavku smo dali savjete o tome što roditelji trebaju znati o aplikaciji i saželi neke sigurnosne savjete.

Šta je aplikacija Yolo i kako funkcioniše?

Yolo, što u prevodu znači “živiš samo jednom” (you only live once), anonimna je aplikacija za pitanja i odgovore koja se koristi u Snapchatu. Omogućuje korisnicima Snapchata da traže i šalju anonimne poruke od svojih prijatelja ili javnosti (ovisno o postavkama privatnosti korisnika).

Kada neko pošalje anonimno pitanje, odgovor će vidjeti samo primatelj, ali može ga odabrati podijeliti na svom feedu.

Aplikaciju je kreirala kompanija koja se zove Popshow Inc, bila je jedna od prvih aplikacija koju je izradio Snap Kit, a koja je alat za manje kompanije da se uključe u Snapovu mrežu. Iako radi sa Snapchatom, nije u vlasništvu niti je povezan sa Snapom.

Koja je dobna ocjena?

Prema OnYolo-ovim uvjetima i odredbama, minimalna dob za korištenje aplikacije Yolo je 13+. Mlađi od 18 godina moraju imati dozvolu roditelja ili zakonskog staratelja za upotrebu aplikacije.

Minimalna dobna ocjena aplikacije na Apple App Storeu povećana je sa 12+ na 17+ i dobila je PEGI ocjenu 18 na Google Play Storeu.

Zašto je Yolo popularan kod tinejdžera?

Jedan od razloga za uspon slave je dodatak za Snapchat. “Pitaj me bilo što” ili “pošalji mi anonimne poruke” ima sličan format kao i druge aplikacije za pitanja i odgovore, poput Ask.FM, Sarahah i Whisper.

Yolo je postao najpreuzimanija aplikacija za iPhone u Velikoj Britaniji i SAD-u sedmicu dana nakon izlaska 2019. godine.

Šta je problematično vezano za ovu aplikaciju?

Iako je aplikacija namijenjena anonimnom slanju i primanju pitanja i odgovora, zbog formata otvara korisnike štetnim rizicima poput internetskog maltretiranja i trolanja, uznemiravanja, govora mržnje i drugog neprikladnog ponašanja.

Prema recenzijama na Common Sense Media, roditelj je rekao “… grozni neprimjereni komentari koje ljudi ostavljaju, bio sam apsolutno zgrožen !!! Tinejdžeri mogu biti zlobni i ovo nije aplikacija koju bi tinejdžer trebao imati ”.

Druga recenzija kaže: “Ova je aplikacija jednostavna i jednostavno je aplikacija za internetsko maltretiranje (cyberbulling)  među djecom i odraslima”

Glasnogovornik Snap Inc-a (vlasnici Snapchata) rekao je za HuffPost UK: „Iako Yolo nije ni u kojem vlasništvu niti povezan sa Snapom, vjerujemo da su privatnost i sigurnost ključni za iskreno samoizražavanje i ova filozofija je ključna za svaki proizvod koji mi stvaramo ”, rekla je.

„Naši partneri Snap Kit slažu se ne samo s našom politikom privatnosti, već i sa smjernicama zajednice koje jasno sadrže ponašanje i sadržaj koji se ne tolerira na našoj platformi“.

Postoje li sigurnosne karakteristike?

Ne postoje roditeljske kontrole, privatnost ili postavke lokacije, niti postoje dostupne sigurnosne informacije za roditelje, jer se aplikacija oslanja na postavke unutar Snapchata.

Međutim, možete prijaviti sadržaj na Yolu putem gumba „Prijavi neprimjeren sadržaj“, ali ne postoji način da prijavite ili blokirate određenog korisnika.

Savjeti za očuvanje sigurnosti

  • Razgovarajte sa svojom djecom o maltretiranju putem Interneta;
  • Pregledajte postavke privatnosti;
  • Informišite se o starosnim ocjenama za aplikacije;
  • Koristite dostupne roditeljske kontrole;
  • Prijavite zloupotrebu.