Aktuelno

TikTok podržao INHOPE u borbi protiv materijala za seksualno zlostavljanje djece

By 29/03/2021 No Comments

Stojeći čvrsto protiv nasilja u online svijetu i van njega, TikTok je podržao INHOPE u borbi protiv materijala za seksualno zlostavljanje djece (Child Sexual Abuse Material – CSAM).

Sigurnost je najvažnija za mrežne platforme“, piše INHOPE te dodaju da su oduševljeni što najavljuju novo partnerstvo sa TikTok-om za podršku borbi protiv CSAM-a na mreži. TikTok ima milione korisnika širom svijeta, što ga čini jednom od najpopularnijih mrežnih platformi i definira način na koji ljudi dijele sadržaj i međusobno komuniciraju. Kao dio njihovih kontinuiranih napora na jačanju privatnosti i sigurnosti za mlade na TikTok-u, oni su se pridružiti redovima pristalica INHOPE-a  9. februara.

U TikTok-u smo usredotočeni na pružanje radosnog, kreativnog i, prije svega, sigurnog iskustva našoj zajednici. Jedan od bitnih dijelova našeg rada na stvaranju sigurnog okruženja uključuje industrijsku saradnju. Partnerstva nam omogućavaju da slušamo iskrene povratne informacije, omogućavajući nam da se poboljšamo, razmjenjujemo najbolje prakse i nadgledamo novonastali razvoj. Znamo da nema kraja kada je u pitanju sigurnost na mreži i radujemo se partnerstvu s INHOPE-om dok nastavljamo na zajedničkom putovanju ka okončanju seksualnog zlostavljanja djece na mreži.

Alexandra Evans, Head of Child Safety Public Policy, Evropa, TikTok

Uspostavljanjem kooperativnog partnerstva s INHOPE, TikTok se pridružuje kompanijama poput Googlea, Facebooka i Twittera, kako bi direktno podržali rad INHOPE-a u razvoju tehnologije, proširenju mreže, izgradnji kapaciteta, obuci, razmjeni znanja i političkom/zakonodavnom angažmanu.

Sigurnost je od ključne važnosti za mrežne platforme i radujemo se istraživanju novih načina da zaštitimo ljude na mreži s timom TikTok-a.

Denton Howard, Executive Directo, INHOPE.

INHOPE i TikTok su saopštili da su uzbuđeni što zajedno rade na unapređivanju poruke da je sigurnost najvažnija, a istovremeno potiču i zajednicu na angažman.

 

O INHOPE

INHOPE je globalna mreža za borbu protiv materijala za seksualno zlostavljanje djece (Child Sexual Abuse MaterialCSAM). Mreža se sastoji od 47 telefonskih linija u 43 zemlje koje pružaju javnosti mogućnost anonimnog prijavljivanja ilegalnih sadržaja na mreži sa fokusom na CSAM. INHOPE ima sjedište u Nizozemskoj, a njihove linije za rad djeluju u svim državama članicama EU, Rusiji, Južnoj Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Australiji i Novom Zelandu. U digitalnom svijetu bez granica CSAM ima globalne posljedice. Kako se CSAM povećava, tako se povećavaju i napori INHOPE-a, kao i napori njihovih partnera u borbi protiv njega, potpomognuti sredstvima Evropske komisije u okviru Programa za bolji internet za djecu. 

Izvor: INHOPE