Aktuelno

SVJETSKI KONGRES: DOSTOJANSTVO DJETETA U DIGITALNOM SVIJETU

By 06/11/2018 No Comments

U organizaciji Centra za zaštitu djece, Pontifikalni Gregorijanski univerzitet
Piazza della Pilotta 4 – Rim
3. – 6. oktobar, 2017. godine

Svjetski kongres na temu: “Dostojanstvo djeteta u digitalnom svijetu”, u organizaciji Centra za zaštitu djece Instituta za psihologiju Pontifikalnog Gregorijanskog univerziteta, jedne od vodećih svjetskih institucija posvećenih borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece i adolescenata, počinje 3. oktobra 2017. godine, u Rimu.


Tehnologija je promijenila svaki aspekt savremenog života, uglavnom na pozitivan način. Ipak, postoji tamna strana, posebno za djecu i adolescente u svijetu. Tehnologija također uzrokoju mnoštvo društvenih bolesti, ni nalik prije viđenima. Danas, na internetu postoji veliki broj seksualnih zloupotreba mladih, broj koji dramatično raste. Djeca su putem društvenih medija meta za cyberbullying, zlostavljanje, ucjenu i druge oblike eksploatacije.

Zbog svega navedenog, Kongres će okupiti svjetske lidere, političare, stručnjake iz nauke i prava, istraživače, vjerske lidere, službenike za provedbu zakona, poslovne lidere, tehnološke inovatore, lidere civilnog društva i mnoge druge, kako bi razgovarali na teme cyber zaštite, cyber edukacije i cyber odgovornosti. Ovako će se skrenuti međunarodna pažnja na online seksualno zlostavljanje djece i uspostaviti važna prekretnica na putu ka boljoj zaštiti djece u našem digitalizovanom društvu. Takođe će obezbijediti historijsku priliku za razmjenu iskustava i prakse uz istovremeno podsticanje saradnje sa Centrom za zaštitu djece i Pontifikalnim Gregorijanskim univerzitetom o posvećenosti zaštiti dostojanstva djece.

Na poslednji dan konferencije, 6. oktobra 2017, organizatori se nadaju da će se svjetski lideri pridružiti Papi Francisu da usvoje zvaničnu deklaraciju ili akciju za mobilizaciju i ujedinjenje ljudi i nacija širom svijeta, a kako bi tražili sigurnije djetinjstvo za djecu svijeta.