Aktuelno

Švedska i UNICEF u misiji sprečavanja nasilja nad djecom u BiH

By 08/09/2020 No Comments

Ambasadorica Švedske, Nj.E. Johanna Strömquist i šefica ureda UNICEF u BiH, dr. Rownak Khan posjetile su Centar za sigurniji internet i razgovarali s predstavnicima IFS-EMMAUS o nasilju nad djecom u Bosni i Hercegovini, osobito tokom trenutne pandemije

Sarajevo, 8. septembra 2020. Ambasadorica Švedske, Nj.E. Johanna Strömquist i šefica ureda UNICEF u BiH, dr. Rownak Khan posjetile su Centar za sigurniji internet, koji vodi Međunarodni forum solidarnosti (IFS) -EMMAUS, u Sarajevu, kako bi iz prve ruke upoznale rad Centra, linije za izvještavanje i linije za pomoć, te razgovarale o postignutom napretku u provedbi intervencija usmjerenih na zaustavljanje nasilja nad djecom, uz podršku vlade Švedske.

UNICEF u partnerstvu sa IFS-EMMAUS i finansijskom podrškom vlade Švedske, provodi različite intervencije za podršku lokalnim vlastima u sprečavanju i reagovanju na slučajeve nasilja nad djecom, te informisanje roditelja i djece.

„Mogli bismo pomisliti da se to ne događa u našim društvima. Ali seksualno iskorištavanje djece je široko rasprostranjen problem i naša društva često nisu spremna za sprečavanje tih zločina ili za pomoć djeci – žrtvama da prevaziđu posljedice zlostavljanja. Nijedna žrtva nasilja, osobito dijete, nikada se ne bi smjelo osjećati usamljeno ili posramljeno. Puna odgovornost uvijek je na počinitelju. Seksualno iskorištavanje djece uvijek je zločin, bilo da se odvija iza zatvorenih vrata ili na ekranima. Zbog toga podržavamo rad UNICEF-a i Centra za sigurni internet ”, rekla je Johanna Strömquist, Ambasadorica Švedske u BiH”.

Među nekim od inovativnih alata za informisanje djece bili su produkcija animiranog filma, uključujući njegovu adaptaciju za djecu s oštećenim sluhom, te razvoj mobilne aplikacije za djecu, koja će uskoro biti objavljena na Apple i Google Play trgovinama.

„Korištenje web aplikacije „Budi cyber detektiv!“ potvrdilo je da mlađa djeca do 11 godina provode mnogo vremena koristeći Internet i društvene mreže. Stoga se preporučuje razvoj posebne web aplikacije prilagođene ovom uzrastu djece. Takođe, budući da djeca većinu svog vremena provode u digitalnom okruženju koristeći pametne telefone i računare, značajan utjecaj na djecu može se postići produkcijom crtanog filma, poput ovog “Sve što trebate znati o nasilju!” i njegovo emitovanje ”, rekla je Amela Efendić, šefica ureda IFS-EMMAUS.

Iako su dugoročni učinci pandemije COVID-19 i posljedice izloženosti djece online nasilju i dalje u velikoj mjeri nepoznati, postoje sve brojniji dokazi da su uspostavljanje kućnih izolacija, zatvaranja i ograničavanja, rezultirale su prekidima usluga dječije zaštite ili zahtijevale značajno prilagođavanje načina pružanja usluga. U mnogim slučajevima ograničenja kretanja i socijalno distanciranje znače da skrb za djecu i socijalni radnici više ne obavljaju lične posjete, bilo kod kuće ili u uredu, a veći dio ovog posla sada se obavlja na daljinu – bilo putem interneta ili putem telefona.

„Korištenje interneta i internetskih izvora tokom pandemije se neproporcionalno povećalo među djecom i mladima. To zahtijeva hitnu potrebu za izradu odgovarajućih smjernica, kampanja za informisanje i sistema podrške kako bi internet i online okruženje bilo sigurnije za djecu, adolescente i mlade u BiH. Od najveće je važnosti da vlasti daju prioritet održavanju ili prilagođavanju službi za prevenciju i odgovor kako bi zaštitile djecu od nasilja. To uključuje utvrđivanje jasne uloge terenskih socijalnih radnika i osiguravanje njihove zaštite, jačanje linija za pomoć djeci i promovisanje praksi i resursa pozitivnog roditeljstva. Vlasti moraju osigurati dodatne resurse za linije za pomoć djeci, koje će neprekidno raditi tokom pandemije ili bilo koje krize, uključujući i obuke osoblja, omogućavanje rada savjetovališta i djeci prilagođene postupke i mehanizme zaštite u slučajevima nasilja. “, rekla je dr. Rownak Khan.

 

Sve dodatne informacije pročitajte na našem sajtu www.sigurnodijete.ba