Aktuelno

Svečanost proglašenja pobjednika i dodjele nagrada pobjednicima kviza organiziranog povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta 2014. godine u Bosni i Hercegovini

By 10/08/2018 No Comments

Nakon uspješno realiziranog obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u Bosni i Hercegovni 11. februara 2014. godine, Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS, u suradnji sa partnerima iz Komiteta za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta BiH (SID Komitet BiH*) organizira Svečanost proglašenja i dodjele nagrada pobjednicima kviza organiziranog povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta.
Dan sigurnijeg interneta 2014. obilježen je u Bosni i Hercegovini 11. februara pod motom „Stvorimo bolji internet zajedno“ („Let’s create a better internet together”). U skladu sa motom 2014. godine, SID Komitet BiH obilježavanje Dana sigurnijeg Interneta realizirao je u suradnji sa partnerskom nevladinom organizacijom iz regije, NVO Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) iz Osijeka, Hrvatska, i to putem izrade posebne web stranice (www.boljiinternet.com) i aplikacije za online takmičenje za djecu osnovnoškolskog uzrasta na temu sigurnosti na internetu. Takmičenje se sastojalo od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji je bio aktivan na dan obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, 11. februara od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega su generički, putem aplikacije za online takmičenje, objavljeni pobjednici kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja, te su objavljeni pobjednici i nagrade na pomenutoj web stranici. 
Tokom trajanja takmičenja, putem interaktivne mape dostupne na pomenutoj web stranici bili su vidljivi podaci o broju djece koja su učestvovalo u kvizu i iz kojih gradova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te je iz Bosne i Hercegovine takmičenju pristupilo ukupno 2969 djece, nešto više nego djece iz Hrvatske, što smatramo posebnim uspjehom SID Komiteta BiH, koji je prije samog takmičenja realizirao niz aktivnosti u cilju animiranja djece za učešće u takmičenju. Dodjela nagrada se realizira u suradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke, odnosno sa Federalnim Ministrom obrazovanja i nauke g-dinom Damirom Mašićem, koji će prisustvovati svečanosti objavljivanja pobjednika i dodijeliti nagrade navedenim pobjednicima kviza – djeci iz BiH. 
Svečanost, kao završni događaj obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u Bosni i Hercegovini 2014. godine, planirana je za realizaciju 05. marta 2014. godine, u osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ u Sarajevu, u periodu od 12:00 do 13:00 sati uz prisustvo proglašenih pobjednika kviza, učenika osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine i to: I nagrada, tablet – nagrađena učenica O.Š. Braće Radića, Domaljevac; II nagrada, mobilni telefon – učenik O.Š. Aleksa Šantić, Sarajevo; i III nagrada, kamera – učenica O.Š. Umihana Čuvidina, Sarajevo. Također, očekujemo prisustvo predstavnika organizacija uključenih u SID Komitet BiH, škola iz kojih dolaze nagrađena djeca, kao i medija kojima je upućen poziv za prisustvo.

*SID (Safer Internet Day) Komitet BiH je tijelo formirano 2011. godine s ciljem realizacije preventivnih i promotivnih aktivnosti na zaštiti djece i mladih pri korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Ovo tijelo je formirano od strane MFS-EMMAUS-a, a u suradnji sa međunarodnom organizacijom Insafe – evropskom mrežom centara za podizanje svijesti i promociju sigurnog i odgovornog korištenja interneta i mobilnih uređaja među djecom i mladima. Komitetom predsjedava Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, Ministarstvo sigurnosti BiH/Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima, a članovi su predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Save the Children, OneWorldSEE, Microsoft-a, Udruženja Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS. Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta je samo jedna u nizu aktivnosti koje ove organizacije zajednički i pojedinačno provode s ciljem upoznavanja djece i roditelja o rizicima koje internet nosi, te kako se adekvatno zaštititi od istih.