Aktuelno

Studijska posjeta Centru za sigurni internet u Pragu, Republika Češka

By 04/04/2019 No Comments

U periodu 12 – 15. mart 2019. godine članovi Savjetodavnog odbora i osoblje Centra za sigurni internet (CSI) u Bosni i Hercegovini posjetili su Centar za sigurni internet u Pragu, Republika Češka u cilju sticanja novih iskustava i razmjene dobrih praksi u funkcionisanju i vođenju centra za sigurni internet.

Kolege iz Udruženja CZ.NET koje vodi Centar za sigurni internet u Pragu prezentirali su djelovanje Informacijskog centra, te Hotline i Helpline koji djeluju u okviru ovog Centra. S gostima iz Bosne i Hercegovine su podijelili svoja iskustva i ideje, posebno u oblasti prevencije i podizanja svijesti javnosti o online zloupotrebi djece. Tokom posjete, predložena je i dalja suradnja i korištenje preventivnih resursa i alata razvijenih od strane CZ.NET-a, prilagođenih za uslove u Bosni i Hercegovini.

Realizacija Studijske posjete od strane učesnika ocijenjena je kao veoma korisna, te će doprinijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poboljšanje mehanizama i jačanja aktivnosti prevencije i rješavanja problematike koja se tiče zanemarivanja, zlostavljanja, zloupotrebe i iskorištavanja djece u digitalnom okruženju.