Aktuelno

Snapchat predstavio Izvještaj o transparentnosti

By 03/11/2021 No Comments

Korisnici Snapchata svakodnevno širom svijeta dijele svoje fotografije i videa sa prijateljima. Sa željom i nastojanjem da korištenje ove aplikacije bude što bezbjednije, iz Snapchata ističu da neprestano rade na poboljšanju svojih pravila i smjernica zajednice, preko alata za  sprječavanje, otkrivanje i provođenje štetnog sadržaja.

Svakog dana u prosjeku se napravi više od pet milijardi Snap-ova pomoću Snapchat kamere. Od 1. jula do 31. decembra 2020. globalno 5,543,281 sadržaja je kršilo Snapchat smjernice (smjernice zabranjuju štetan sadržaj, uključujući dezinformacije; teorije zavjere koje mogu uzrokovati štetu; obmanjivačke prakse; nezakonite aktivnosti, uključujući kupnju ili prodaju ilegalnih droga, krivotvorene robe, krijumčarenja ili ilegalnog oružja; govor mržnje, grupe mržnje i terorizam; uznemiravanje i maltretiranje; prijetnje, nasilje i nanošenje štete, uključujući veličanje samoozljeđivanja; seksualno eksplicitan sadržaj; i seksualno iskorištavanje djece).

U drugoj polovici 2020. Snapchat je protiv 2,99% računa poduzeo globalne mjere zbog kršenja Smjernica zajednice zbog sadržavanja materijala seksualne zloupotrebe djece (CSAM). Sveukupno su izbrisali 47.550 računa zbog kršenja CSAM-a i u svakom slučaju prijavili taj sadržaj NCMEC-u.*

Prema ovom izvještaju u Bosni i Hercegovini najviše sadržaja koji je bio neprimjeren odnosi se na:

– seksualno eksplicitan sadržaj,
–  lažno predstavljanje,
– uznemiravanje i ponižavanje,
–  prijetnje i nasilje,
–  govor mržnje.


Svi mi koji koristimo online aplikacije trebamo svaki neprimjeren sadržaj, ne samo na Snapchatu nego i na drugim online aplikacijama i platformama, trebamo prijaviti, kako na samoj aplikaciji, tako i putem online obrasca Centra za sigurni internet** na www.sigurnodijete.ba kako bismo zaštitili djecu i mlade od nasilja u digitalnom okruženju.

* Nacionalni centar za nestalu i iskorištavanu djecu
** Centar za sigurni internet osnovan je 2018-te godine, a član je INHOPE – Međunarodnog udruženja Hotline-a (internet
SOS linije) za prijavu neprimjerenog sadržaja od 2012. godine.