Aktuelno

Sedmica Europske medijske pismenosti – Webwise-ov “HTML Heroes” osvaja nagradu za najbolji obrazovni projekt medijske pismenosti

By 22/04/2019 No Comments

Webwise je Irski Centar za sigurni internet, finansiran jednim dijelom od strane Ministarstva obrazovanja, a jednim dijelom od strane “Connecting Europe” projekta Europske Unije. Webwiseov najnoviji obrazovni program, “HTML heroji: uvod u internet”, dobio je nagradu Europske sedmice posvećene medijskoj pismenost za najbolji edukativni projekt medijske pismenosti na nedavnoj Europskoj konferenciji o medijskoj pismenosti u Briselu. Svečanu dodjelu nagrada je vodio Giuseppe Abbamonte, direktor medijske politike pri DG CONNECT Europske komisije.

Europska konferencija o medijskoj pismenosti bila je centralni događaj nedavne sedmice Europske medijske pismenosti, čiji je domaćin bio povjerenik za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel. Konferencija je okupila stručnjake iz javnog i privatnog sektora iz cijele EU kako bi raspravljali o ulozi vlasti i različitih stakeholdera u promicanju medijske pismenosti u Europi.

Nagrade su dodjeljene u tri različite kategorije koje su se fokusirale na inovativne projekte medijske pismenosti, projekt edukativne medijske pismenosti i projekt medijske pismenosti s najvećim europskim potencijalom.

  1. Media mashup: Nagrada za najinovativniji projekt medijske pismenosti (koristeći inovativne metodologije, sredstva komunikacije ili digitalne tehnologije – ali i inovativni u usporedbi s drugim inicijativama na terenu);
  2. HTML Heroes: Nagrada za najbolji obrazovni projekt medijske pismenosti (rješavanje specifičnih obrazovnih potreba ciljne publike projekta)
  3. Greške u medijima: Nagrada za projekt medijske pismenosti s najvećim europskim potencijalom (prekogranični elementi, potencijal skalabilnosti i / ili fokusiranje na teme posebno važne za građane EU).

Deset projekata je selektovano u finalni krug izbora. Projekti su varirali od podučavanja digitalnih vještina do premošćivanja i popunjavanja praznina u novinarstvu. Svi projekti koji su ušli u uži izbor bili su pozvani da se pojave u žiriju na vodećem događaju Evropske sedmice medijske pismenosti u Briselu.

O “HTML Heroes – Uvod u Internet”

Pokrenut na Dan sigurnijeg interneta 2019, HTML Heroes je besplatan program digitalne medijske pismenosti dizajniran kao podrška prosvjednim radnicima primarno osnovnih škola o u uvođenju digitalne tehnologije i interneta u učionicu.

Program je osmišljen za učenike trećeg i četvrtog razreda i istražuje sljedeće teme

  • Efikasno i sigurno pretraživanje
  • Copyright online
  • Procjenjivanje informacija
  • Prepoznavanje online oglašavanja
  • Dezinformacije i clickbait
  • Osobne informacije i privatnost
  • Poštovanje u komunikaciji na mreži
  • Društveni mediji i online influenseri

Cilj programa je da pomogne djeci uzrasta od 7 do 10 godina da razviju kritičko mišljenje i vještine digitalne medijske pismenosti kako bi efikasno i bezbjedno upravljali informacijama koje otkriju na internetu, istovremeno promovišući pozitivne upotrebe tehnologije.

HTML Heroes Program sadrži osam interaktivnih časova i tri specijalno osmišljene animacije za upotrebu u učionici. Program upoznaje učenike sa internetom uz pomoć dva ključna USB lika, Archija i Rubyja, koji objašnjavaju kako internet funkcioniše i adresira ključne online bezbjednosne teme, uključujući privatnost, internetsko zlostavljanje i procjenu informacija na internetu. Program se takođe bavi sve većom zabrinutošću oko tehnologije i upotrebe uređaja, kao što su pasivno i produktivno vrijeme na mreži, online igre, online oglašavanje i društveni mediji. Više informacija možete pronaći na sljedećem linku: www.webwise.ie, a ispod možete pogledati edukativni video o online oglašavanju: