Aktuelno

Savjeti za zaštitu djece na internetu

By 18/04/2021 No Comments

Godinu dana od globalne pandemije COVID-19, i dalje preko 200 milijuna djece širom svijeta ostaje izvan škole zbog zatvaranja istih. Kombinacija online učenja, zaposlenih roditelja koji pokušavaju žonglirati s punim radnim vremenom i brigom o djeci te nekoliko mogućnosti dječje aktivnosti i zabave tokom zaključavanja dovelo je do dramatičnog povećanja upotrebe digitalnih uređaja. Vrijeme dječjeg zaslona skočilo je za 50% u prvim danima pandemije i ondje je ostalo, stoji u izvještaju s kidtech platforme SuperAwesome.

U digitalnom dobu jedna od najprisutnijih briga za roditelje jeste sigurnost djece na internetu.

Kako zaštititi svoju djecu i tinejdžere na mreži? U ovom trenutku pandemije čini se da je konsenzus tehničkih stručnjaka da je kvaliteta važnija od kvantitete – drugim riječima, ono što vaša djeca vide i rade na internetu važnije je od toga koliko sati provode na tome.

Danas to znači zaštititi njihov identitet, zaštititi ih od predatora i pomoći im u izbjegavanju grešaka koje će ih pratiti u budućnosti. Postoji mnogo stručnih stajališta – hoćete li instalirati sigurnosni softver, redovno razgovarati ili ograničiti vrijeme na mreži? Koji je način pravi za vas i vašu porodicu? Trebate li redovito razgovarati o potencijalnim rizicima?

Kako bismo vam pomogli u procjeni izbora, u narednom periodu prenosimo mišljenja najistaknutijih svjetskih stručnjaka za internet i cyber sigurnost. Svi su odgovorili na jedno jednostavno pitanje:

“Koji je vaš najvažniji savjet za zaštitu djece na mreži?”

U prvom tekstu prenosimo Vam odgovor Franka Gallaghera, izvršni je direktor tvrtke Cable in the Classroom (CIC). Specijalizirao se za sigurnost na internetu, informacijsku pismenost, medijsko obrazovanje i utjecaj koji mediji mogu imati na djecu. Zadužen je za praćenje odnosa između škola i kablovske industrije te za pisanje materijala za obrazovanje i kablovsku industriju.

“Djeca griješe. Međutim, višestruka istraživanja su pokazala da djeca često neće reći roditeljima i starateljima kad se nešto loše dogodi na mreži. To je zato što misle da mama ili tata neće razumjeti, oduzet će im telefon ili računar ili će intervenirati, ali samo pogoršati stvari. Djecu je teško zaštititi kad vas ne puste u svoj digitalni život.

 Dakle, najvažnija stvar koju roditelj može učiniti kako bi zaštitio svoju djecu na internetu je neprekidni razgovor s njima o tehnologiji. Neka vas djeca nauče kako nešto raditi. Pitajte ih koja je najbolja stvar u vezi s najnovijom aplikacijom. Igrajte online igru ​​s njima (i budite graciozni kad izgubite). Neka vam pokažu cool trik koji su upravo naučili. Neka vam pomognu u zadatku koji zahtijeva upotrebu interneta. Pokažite da vas zanima tehnologija i kako je koriste. Pokažite da razumijete važnu ulogu tehnologije i interneta u njihovom životu.

 U ovim tekućim razgovorima imat ćete puno prilika da komentarišete, podučavate i jačate vrijednosti svoje porodice i očekivanja u ponašanju, kako biste svojoj djeci pomogli da nauče biti pažljiviji i odgovorniji korisnici tehnologije.”

 Franka Gallagher, Executive Director, Cable in the Classroom (CIC)