Aktuelno

Savjeti za zabrinute u vezi “Plavog kita”

By 06/11/2018 No Comments

U zadnje vrijeme, sve je veća zabrinutost u vezi sa novonastalom pojavom na internetu, “Plavi kit”. 
 
Šta zapravo stoji iza „Plavog kita“?

U zadnjih mjesec dana mnogi mediji su prenosili prijave fenomena, tzv “Plavi kit”, za koji se tvrdi da je jedan od glavnih uzročnika smrti mnogih tinejdžera u Rusiji. Kroz istraživanja i konsultovanja sa drugim kolegama, stručnjaci su izjasnili da je „Plavi kit“ primjer senzacionalističke lažne vijesti. Kroz detaljnu analizu, provjeravanjem činjenica online, otkrilo se da, iako je bilo prijava samoubistava mladih ljudi u Rusiji tokom proteklih 6 mjeseci, od ovih prijava, nijedan nije konkretno povezan sa „Plavim kitom“.

Mišljenja stručnjaka

Penny Patterson iz LGFL-a je ovo izjavila: „Problem sa objavljivanjem ovako specifičnih upozorenja je ta da će odrasli, sa dobrim namjerama, biti fokusirani na specifikacije problema, i možda biti manje otvoreni da primjete znakove i simptome nasilja i zlostavljanja. Dijete mora biti centar naše brige, i ukoliko nam je potrebna priča poput ove da bismo uzeli samozlostavljanje djece u obzir kao realan problem, onda trebamo preispitati našu predanost i razumijevanje zaštite djece“.

Savjeti

Internet se konstanto mijenja i novi problemi online platformi se pojavljuju sve vrijeme. Savjetovali bismo roditelje i profesionalce da imaju otvorene i iskrene razgovore sa djecom i mladima. Pitajte svoju djecu na šta nailaze online, pričajte o nekima od problema koje je ova igrica pomenula kao što su samoozlijeđivanje i negativan uticaj posredstvom interneta. Bitno je da vaša djeca mogu otvoreno razgovarati sa vama o bilo kakvom problemu koji mogu imati online, iako se to čini teško. 
  

Druge stvari koje treba uzeti u obzir da bi vaše dijete sigurno online su:

  • dobna ograničenja: razmislite o dobnim granicama web stranica koje koristi vaša porodica,
  • postavke privatnosti : većina društvenih mreža imaju podešavanja privatnosti koje omogućavaju restrikciju vidljivog sadržaja za javnost,
  • blokiranje i prijava: osigurajte se da vaše dijete zna da mogu prijaviti ili blokirati bilo kojeg korisnika koji čini da se osjećaju neugodno ili nesigurno online.

(Reference: www.saferinternet.org.uk)