Aktuelno

Rezultati takmičenja povodom Dana sigurnijeg Interneta 2017. godine

By 06/11/2018 No Comments

U organizaciji Komiteta za obilježavanje Dana sigurnijeg Interneta BiH (SID Komitet BiH), tokom 07. februara/veljače 2017. godine, u našoj zemlji je obilježen Dan sigurnijeg Interneta, pod sloganom „Ujedinjeni za bolji Internet“ („Be the Change: Unite for a Better Internet”).

U duhu slogana, a na osnovu izuzetnog uspjeha prethodnih kampanja, SID Komitet BiH obilježavanje Dana sigurnijeg Interneta realizirao je u suradnji sa Centrom za sigurniji Internet iz Hrvatske – Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) Osijek. Regionalnoj inicijativi pridružila se i “Fondacija Tijana Jurić” iz Srbije, te je takmičenje na temu sigurnosti na internetu ove godine organizovano za osnovnoškolce iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije putem posebno kreirane aplikacije na web stranici www.dansigurnijeginterneta.org.

 Takmičenje se sastojalo od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji je bio aktivan od 09:00 do 19:00 sati tokom Dana sigurnijeg Interneta i kome su mogli pristupiti učenici V – IX razreda osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, nakon čega su generički, putem aplikacije za online takmičenje, na pomenutoj web stranici objavljeni pobjednici kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja.

Tokom trajanja takmičenja, putem grafikona i interaktivne mape na pomenutoj web stranici, bilo je moguće pratiti broj djece koja su učestvovala u kvizu i iz kojih gradova regije: u takmičenju je učestvovalo 7431 dijete iz Bosne i Hercegovine, a koji su pristupili kvizu više od 11800 puta – dva puta više nego prethodne godine, što je rezultat uspješne suradnje i zalaganja članova SID Komiteta, ministarstava obrazovanja, pedagoških zavoda, obrazovnih institucija i medija iz cijele Bosne i Hercegovine.

Prvu nagradu, pametni telefon Microsoft Lumia 640, osvojio je učenik Osnovne škole „Banovići“ iz Banovića, a uz podršku sponzora osiguran je veći broj vrijednih nagrada, te su laptop, tablet i pametni telefon ZTE, osvojili učenici OŠ „Hamdija Kreševljaković“ iz Kaknja, OŠ „Banovići“ iz Banovića i OŠ „Rapatnica“ iz Srebrenika.

Učesnici takmičenja su osvojili i petnaest utješnih nagrada: pet pari bluetooth slušalica, pet eksternih baterija za punjenje mobilnog telefona i pet setova bežična tastatura+miš.

Generalni sponzor SID-a 2017 je Microsoft BiH, a vrijedne nagrade za najuspješnije takmičare obezbijedili su i sponzori: BH Telecomm:telLogosoft i Authority Partners.

Imena pobjednika dostupna su na stranici www.dansigurnijeginterneta.org, a SID Komitet BiH će kao završni događaj obilježavanja Dana sigurnijeg interneta 2017 u BiH organizirati svečano proglašenje pobjednika i dodjelu vrijednih nagrada dana 28. februar/veljača 2017. godine u Osnovnoj školi „Banovići“ u Banovićima.

Medijski pokrovitelji su Mreža za izgradnju mira, Radio Kameleon, TNT grupacija i bljesak.info.