Aktuelno

Press konferencija „Trendovi i izazovi u borbi protiv trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu“ – Beograd, Srbija

By 02/12/2019 No Comments

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ukidanja ropstva (2. decembra), NVO ASTRA je u Beogradu organizovala press konferenciju pod nazivom „Trendovi i izazovi u borbi protiv trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu“, na kojoj je izložen presjek i kratka analiza stanja na polju borbe protiv trgovine ljudima u regionu, sa posebnim osvrtom na zajedničke i pojedinačne trendove i izazove na polju borbe protiv trgovine ljudima u zemljama regiona.

Na press konferenciji govorile su predstavnice nevladinih organizacija-liderki na polju borbe protiv trgovine ljudima u regionu, među kojima se obratila i gđa. Amela Efendić koja predstavlja Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS iz Bosne i Hercegovine. Organizacije Centar za ženska prava iz Crne Gore, Otvorena porta La Strada iz  Sjeverne Makedonije, MFS-EMMAUS iz Bosne i Hercegovine i Centar za pravne građanske inicijative iz Albanije,  pod vodstvom NVO ASTRA, partnerski učestvuju u sprovođenju regionalnog projekta BALKANS ACT NOW!, čiji sastavni dio čini i pokretanje inicijativa za uvođenje nacionalnih izvjestioca za oblast trgovine ljudima.

Posebna pažnja bila je posvećena pitanju uvođenja institucije nacionalnog izvjestioca, nezavisnog organa za praćenje stanja i kretanja na polju trgovine ljudima, uključujući i praćenje rada vladinih i nevladinih aktera i efekata primjene i sprovođenja zvaničnih politika vezanih za borbu protiv trgovine ljudima i poštovanje prava žrtava u institucijama sistema i van njih.

Broj formalno identifikovanih žrtava  trgovine ljudima u 2018:

Bosna i Hercegovina – 36, Makedonija – 9 žrtve, Albanija – 60, Crna Gora – 4, Srbija – 76.

Međunarodni dan borbe za ukidanje ropstva, 2. decembar, ustanovljen je danom usvajanja UN Konvencije za suzbijanje trgovine ljudima i eksploatacije prostitucije drugih (Rezolucija 317 (IV) 1949. godine). Rezolucijom 57/195, 18. decembra 2002. godine, Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je proglasila 2004. godinu Međunarodnom godinom obilježavanja borbe protiv ropstva i za njegovo ukidanje.