Aktuelno

Potpisan protokol o saradnji sa policijom Brčko distrikta

By 13/11/2019 No Comments

Centra za sigurni Internet  u Bosni i Hercegovini – MFS-EMMAUS i Policija Brčko distrikta, 12.11.2019. godine su potpisali Protokol o saradnji u slučajevima nasilja nad djecom i mladima u BiH.

Osnovna svrha potpisivanja ovog Protokola je unapređenje društvene brige za dijete i njegovu zaštitu i obezbjeđivanje potrebne pomoći u svim situacijama kada je dijete izloženo nekom od oblika nasilja ili zlostavljanja, na način da se osigura adekvatna i blagovremena reakcija nadležnih institucija i službi.

Predmet ovog Protokola o saradnji je regulisanje međusobnih odnosa te odgovornosti i procedura postupanja između Policije Brčko distrikta i Centra za sigurni internet u zaprimanju, analizi sadržaja i dostavi po prijavi utvrđenih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece online policiji Brčko distrikta na dalje postupanje, kao i međusobna suradnja na zaštiti djece i omladine u digitalnom okruženju.

Protokol su potpisali Šef policije Brčko distikta Goran Pisić  i Mirela Šuman u ime MFS Emmaus-Centra za sigurni internet u BiH.

MFS-EMMAUS od 2018. godini realizuje inicijativu uz podršku Fonda za globalno partnerstvo (Global Partnership Fund) pod nazivom “Zaustaviti nasilje nad djecom: Prevencija i rad na sprečavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju u Bosni i Hercegovini”, kao član BiH konzorcijuma za zaštitu djece, koji uz MFS-EMMAUS čine UNICEF BiH i Save the Children.