Aktuelno

Pitaš se kako ostati siguran/na na mreži?

By 18/04/2019 No Comments

Prati naša jednostavna pravila i koristi interenet sigurno i pozitivno!

SIGURNOST Ne odaji svoje privatne podatke. Kada pričaš ili stavljaš nešto online nikada ne odaji svoje puno ime i prezime, password ili svoju kućnu adresu. Zapamti da tvoje informacije također mogu biti vidljive na slikama i videima koje postavljaš!

SASTAJANJE – Sastajanje s nekim koga poznaješ samo putem interenta, čak i prijatelj od tvog prijatelja može biti jako opasno jer je ta osoba ipak stranac. Ako te osoba koju poznaješ samo putem interenta pita da se sastanete, da šalješ svoje privatne podatke, fotografije ili videa – odmah se obrati starijoj osobi kojoj vjeruješ.

PRIHVATANJE – Dobro razmisli prije nego klikneš ili otvoriš nešto online (link, reklama, zahtjev za prijateljstvo, slika) jer nikada ne znaš da li to može biti virus ili te preusmjeriti na neki neprimjeren sadržaj. Nikada ne prihvataj ništa ako nisi siguran/na ko je osoba koja šalje ili šta je to što ta osoba šalje.

RECI – Reci starijoj osobi od povjerenja ako neko ili nešto na internet učini da se osjećaš uznemireno, zabrinuto ili zbunjeno. Ovo se također odnosi na to ako znaš da nekoga koga znaš maltretiraju online.

BUDI PAMETAN/NA – Zapamti da moraš biti pametan/na srcem a to ćeš učiniti tako što ćeš se lijepo odnositi prema drugima online. Pomozi da internet postane bolje mjesto tako što ćeš pomoći svojim prijateljima ukoliko budu zabrinuti zbog nečega što se desilo online – savjetuj razgovor sa starijom osobom ili se obrati Helpline-u!