Aktuelno

Održana radionica za predstavnike novinara o etičkom izvještavanju o slučajevima trgovine ljudima i seksualnog nasilja nad djecom u digitalnom okruženju

By 07/07/2021 No Comments

Mediji su jedan od najvažnijih faktora u demokratizaciji društva i njihova primarna uloga je pružanja informacija društvu/javnosti. Sloboda govora i izražavanja od ključnog su značaja za slobodan rad medija, ali sloboda podrazumijeva i odgovornost za sopstvene postupke, a to važi i za medije.

MFS-Emmaus je u periodu 5. – 6. jula 2021. godine organizirao radionicu za predstavnike novinara o etičkom izvještavanju o slučajevima trgovine ljudima i seksualnog nasilja nad djecom u digitalnom okruženju. Radionica je provedena kao zajednička aktivnost dva projekta: „Prevencija trgovine ljudima kroz podizanje svijesti i pružanje psihosocijalne podrške žrtvama trgovine ljudima i osobama u riziku u BiH“ kojeg podržava GIZ  i „Zaustavimo nasilje nad djecom: Spječavanje i rješavanje problema seksualne eksploatacije i nasilja nad djecom u digitalnom okruženju u BiH“ koji podržava UNICEF.

Bojan Arula, šef Odjeljenja za porodično pravnu zaštitu Centra za socijalni rad u Banjaluci, učesnicama i učesnicima je dao osnovne informacije o pojmu trgovine ljudima, koji su njegovi oblici i indikatori.

Vildana Džekman, pravnica Udruženja BH novinari dala je pregled zakonskog okvira u Bosni i Hercegovini i podsjetila učesnike i učesnice na Etički kodeks i principe rada novinarstva.

Upoznali su se sa publikacijom „Mediji u najboljem interesu djeteta” koji je UNICEF izradio 2017-te godine, a obuhvata pregled znanja i iskustava za kreatore medijskih sadržaja. Takođe, upoznali su se i sa posebnim dijelom  “Smjernica za pružanje mentalno zdravstvene i pshihosocijalne podrške žrtvama trgovine ljudima i osobama u riziku u BiH“  koji se tiče odgovornog izvještavanja. Smjernice su izrađene u sklopu projekta koji podržava GIZ.

Saša Petrović, istražitelj Federalne uprave policije, prezentirao je oblike zlostavljanja i zanemarivanja djece u digitalnom okruženju. Sa praktičkim primjerima i iskustvom iz prakse, Saša je skrenuo pažnju na važnost odgvornog i etičkog izvještavanja i zaštite djece u izvještavanju.

Olga-Lola Ninković, psihologinja/rukovoditeljica Odjeljenja za podršku svjedocima Okružnog suda u Banjaluci, posebno se bavila psihosocijalnim posljedicama žrtava trgovine ljudima i djece žrtava seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja u digitalnom okruženju.

Predstavnici medija su na kraju izradili i usvojili Deklaraciju o etičkom izvještavanju koja će biti poslana medijima kao napomena za budući rad.