Aktuelno

Održana promocija aktivnosti sprječavanja nasilja nad djecom

By 21/10/2020 No Comments

U organizaciji Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS (MFS-EMMAUS), koji zajedno sa organizacijama UNICEF i Save the Children čini Konzorciji za zaštitu djece u BiH, u Sarajevu je u utorak 20.10.2020. godine održana promocija programskih aktivnosti sprječavanja nasilja nad djecom. U sklopu promocije je prikazan kratki animirani film za djecu i predstavljene su dvije mobilne aplikacije (igrice) za djecu na temu prevencije nasilja. Promocija je organizirana u sklopu projekta kojeg MFS-EMMAUS realizira uz podršku UNICEF-a i Vlade Švedske.

Prikazan je animirani film „Nasilje nad djecom“ koji je namijenjen edukaciji djece mlađeg uzrasta o različitim oblicima nasilja kojima mogu biti izloženi. Animirani film je također namijenjen nastavnicima, roditeljima i svim ostalim profesionalcima koji rade s djecom kao alat koji mogu koristiti u nastavi ili privatnom životu kako bi obradili temu nasilja. Animirani film je dostupan i na YouTube-u-  https://www.youtube.com/watch?v=4jjY5Gpncpg.

Pored animiranog filma, javnosti su predstavljene dvije edukativne mobilne aplikacije (igrice):

1. Aplikacija „Super Safe“ koja je namijenjena djeci od 11 do 15 godina. Navedena aplikacija se može koristiti kao inovativni edukativni alat koji možete predstaviti djeci tako što ćete ih da odigraju igricu, a zatim razgovarati o tome koje vrste nasilja su prepoznali, koje vrste reakcija su prepoznali i koja još zapažanja imaju vezana za ostale elemente igrice. Igrica je dostupna na oba Play Store-a- (https://apps.apple.com/bw/app/super-safe/id1498059774;
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Doc.SuperSafe).
2. Aplikacija „Stay Safe“ namjenjena djeci od 9-12 godina i predstavlja memorijsku igricu kroz koju djeca uče pojmove vezane za korištenje interneta i digitalnih tehnologija, ali se također i upoznaju sa opasnostima koje se nalaze na internetu. Igrica je također dostupna na oba Play Store-a – (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ItCraft.StaySafeMemoryIgra; https://apps.apple.com/ua/app/stay-safe-memorijska-igra/id1532095404).

Memorijska igrica „Stay Safe“ na temu online nasilja je također izrađena u „hard copy“ verziji, u vidu kartica, za djecu do 8 godina starosti. Memorijska igrica za mlađu djecu sadržava 18 pojmova koji su prilagođeni razumijevanju djece tog uzrasta, dok mobilna verzija igrice (aplikacija) sadržava 60 pojmova klasificiranih po nivou kompleksnosti. Obje verzije će biti dostavljene relevantnim obrazovnim ustanovama (školama i vrtićima), te će nastavnici i odgajatelji biti pozvani da koriste navedene alate u nastavi kako bi djeci predočili problem
nasilja u digitalnom okruženju.

Promociji su prisustvali predstavnici/ce Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policije Brčko Distrikta, UNICEF-a, Save the Children-a, MFS- EMMAUS-a, kao i predstavnici/ce nekoliko škola iz Sarajeva.

Alwin Nijholt, zamjenik šefice Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) u BiH, je ovom prilikom podsjetio da je zaštita djeteta od svih formi nasilja osnovno ljudsko pravo. “Ono što možemo vidjeti jeste da je nasilje protiv djece široko rašireno, da se veoma rijetko prijavljuje te da ima veliku štetu po djecu. Ti ožiljci koje nasilje izaziva u fizičkom, emocionalnom i psihološkom smislu mogu imati veliki utjecaj na razvoj djeteta, na njihovo zdravlje i na sposobnost da uči. Kada govorimo o nasilju, govorimo o tome da to može biti fizičko nasilje, čak i od strane roditelja, da to može biti zlostavljanje, od strane vršnjaka, ili također može biti i nasilje putem interneta“, kazao je Nijholt.

Haris Karabegović, projektni koordinator MFS – EMMAUS-a, istakao je da poseban problem predstavlja činjenica da djeca i njihovi roditelji vrlo često ne prepoznaju nasilje, posebno nasilje na internetu. “Ovdje se susrećemo s tim da djeca, njihovi roditelji i svi ostali učesnici koji su odgovorni za tu populaciju ne prepoznaju nasilje, pogotovo nasilje u digitalnom obliku kao nasilje i samim time ne prijavljuju i ne procesuiraju. Istina je da se broj udvostručio u zadnje tri godine u odnosu na isti period prije toga. Međutim, to su još uvijek male brojke s obzirom na problematiku koju sam spomenuo. Kako se boriti protiv toga? Vrlo često ljudi pogrešno interpretiraju informacije pa pokušavaju djeci zabraniti ili smanjiti korištenje digitalnih tehnologija, što mi ne preporučujemo nego da sa djecom roditelji ostvare partnerski i prijateljski odnos u kojem se djeca mogu povjeriti roditeljima i u kojem roditelji osiguravaju da dijete koristi digitalne tehnologije sa znanjem i pod kontrolom roditelja“, istakao je Karabegović.

Eneid Hasanović iz Federalne uprave policije naglasio je da ta institucija radi na sprječavanju zlostavljanja djece u digitalnom okruženju kroz istražne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te preventivno kroz obuke djece u saradnji s nevladinim sektorom.

Podsjetimo da je MFS-EMMAUS sklopu dugogodišnjih aktivnosti na zaštiti djece od nasilja u digitalnom okruženju – početkom 2019. godine uspostavio prvi Centar za sigurni internet u Bosni i Hercegovini sa novom, inovativnom i unaprijeđenom web platformom www.sigurnodijete.ba. Centar za sigurni internet (CSI) čine Informativni centar, SOS linije za podršku i SOS linija za prijavu (Besplatna linija za savjete i podršku). Najznačajniji segment Centra svakako je Omladinski panel koji čine djeca koja svojim savjetima i angažmanom pomažu da sve aktivnosti i materijali Centra budu zaista korisni djeci i pruže im zaštitu u digitalnom i stvarnom svijetu.