Aktuelno

Obilježavanje Dana sigurnijeg Interneta 2014

By 10/08/2018 No Comments

Kviz je završio.
Hvala svima na sudjelovanju.
Učinili smo internet boljim zajedno!

DOBITNICI NAGRADA

 

Stvorimo bolji internet zajedno!
Djeco, pridružite nam se i osvojite vrijedne nagrade!

Šta trebam uraditi?

  1. posjetiti web stranicu www.sigurnodijete.ba i upoznati se sa sigurnim korištenjem interneta;
  2. dana 11. februar 2014. godine od 09:00 – 19:00 sati registrirati se na web stranicu www.boljiinternet.com;
  3. riješiti kviz pitanja o sigurnom korištenju interneta;
  4. osvojiti jednu od nagrada: tablet, mobitel ili foto aparat!

VAŽNO: Molimo učenike 9. razreda da se prijavljuju kao učenici 8. razreda, obzirom da sistem ne prepoznaje 9. razred, jer učestvuju dvije države sa različitim obrazovnim sistemima!!!

  

{youtube}sUwPaPOsDm4{/youtube}

{youtube}W-42oKsNEec{/youtube}

 Na inicijativu Evropske komisije već niz godina u svijetu se obilježava Dan sigurnijeg Interneta. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje Interneta i informaciono-komunikacijskih tehnologija. Svake godine bira se moto, koji stavlja akcenat na određenu problematiku. Ove godine Dan sigurnijeg Interneta će se obilježiti 11. februara pod motom „Stvorimo bolji internet zajedno“ („Let’s create a better internet together”).
U Bosni i Hercegovini, ovaj Dan promovira se u organizaciji Komiteta za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta BiH (SID Komitet – Safer Internet Day Committee), tijela formiranog 2011. godine s ciljem realizacije preventivnih i promotivnih aktivnosti na zaštiti djece i mladih pri korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Ovo tijelo je formirano od strane udruženja Međunarodni forum solidarnost–EMMAUS (MFS-EMMAUS), a u suradnji sa međunarodnom organizacijom Insafe – evropskom mrežom centara za podizanje svijesti i promociju sigurnog i odgovornog korištenja interneta i mobilnih uređaja među djecom i mladima. Komitetom predsjedava Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, a članovi su predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK), MFS–EMMAUS, Save the Children, OneWorldSEE i Microsoft BiH. Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta je samo jedna u nizu aktivnosti koje ove organizacije zajednički i pojedinačno provode s ciljem upoznavanja djece i roditelja o rizicima koje internet nosi, te kako se adekvatno zaštititi od istih.
U skladu sa motom 2014. godine, Dan sigurnijeg interneta u Bosni i Hercegovini će se ove godine obilježiti u suradnji sa partnerskom nevladinom organizacijom iz regije – Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) iz Osijeka, Hrvatska kroz zajedničke aktivnosti kojima će se promovirati kreiranje boljeg interneta za mlade. U te svrhe, SID Komitet BiH i CNZD realizirati će online takmičenje za djecu osnovnih škola širom BiH i Hrvatske na temu sigurnosti na internetu. Takmičenje će se realizirati dana 11. februar 2014. godine u periodu od 09:00 do 19:00 sati u formi online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji će biti dostupan na web stranici www.boljiinternet.com posebno kreiranoj u cilju realizacije ovih aktivnosti. Kviz je aktivan samo 11. februara – na dan obilježavanja SID-a, a odgovore na pitanja djeca mogu pronaći na njima poznatom BiH web portalu za sigurno korištenje interneta www.sigurnodijete.ba. U skladu sa propozicijama takmičenja, nakon 19:00 sati sistem će registrirati takmičare koji su riješili kviz pitanja sa preko 80% tačnih odgovora i – metodom nasumičnog odabira – odabrati takmičare koji su osvojili tri prva mjesta u BiH i tri prva mjesta u Hrvatskoj. Pobjednici će biti nagrađeni adekvatnim nagradama – uređajima za korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija: tabletom, mobilnim telefonom i foto aparatom.
Kako bi se omogućilo što veće uključivanje djece u takmičenje, kreirani su video spot i poster, kao i stranica za obilježavanje događaja na društvenoj mreži Facebook (event page), koji promovišu obilježavanje SID-a 2014 u BiH, regionalnu suradnju i umrežavanje, s porukom i pozivom djeci da se uključe u takmičenje. Video spot će biti dostupan na web portalima svih partnera uključenih u aktivnosti, a biti će dostavljen i javnim emiterima i drugim medijima. Posteri će biti distribuirani osnovnim školama u BiH u suradnji sa nadležnim Ministarstvima obrazovanja, uz poziv za uključivanje u takmičenje.
Putem interaktivne mape dostupne na pomenutoj web stranici www.boljiinternet.com tokom 11.02. biti će vidljivi podaci koliko djece učestvuje u kvizu i iz kojih gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Također, na osnovu odgovora djece, moći će se nakon takmičenja izraditi i statistike, o zainteresiranosti i uključenosti određenih regija, gradova, ili poznavanju opasnosti na internetu i načinima zaštite. Završni događaj, odnosno svečanost proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, planiran je nakon 11.02.2014. godine (tačan datum će biti naknadno objavljen) u suradnji sa Državnim koordinatorom za borbu protiv trgovine ljudima i Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke, a uz prisustvo medija i javnosti.