Aktuelno

Obavještenje za javnost

By 06/11/2018 No Comments

Obzirom da u posljednje vrijeme SOS linija za prijavu neprimjerenog sadržaja i slučajeva eksploatacije djece u svrhu izrade pornografskog materijala www.sigurnodijete.ba prima veliki broj zahtjeva za informacijama o online igrici “Plavi kit”, ovim putem se obraćamo široj javnosti u vezi ovog fenomena.

Naime, kao što ste već upoznati, pomenuta igrica se pojavila u Rusiji i do sada navodno odnijela preko 130 mladih života. Igra se preko društvenih mreža, u zatvorenim krugovima, a žrtve su uglavnom djeca u dobi od 10 do 16 godina, te se sastoji od 50 zadataka. U početku su ti zadaci manje opasni, a sve se navodno završava pozivom na izvršenje samoubistva. O “Plavom kitu” na internetu kruže razne informacije, od opisa stvarne pojave, do navoda da se radi o neprovjerenoj priči. Prema našim saznanjima, niko do sada nije predočio stvarne dokaze o postojanju iste.

Smatramo da način na koji se proteklih dana izvještavalo o igri “Plavi kit” u BiH ne doprinosi prevenciji takvih pojava te savjetujemo da se pitanju zlostavljanja djece u cyber svijetu ne treba pristupati senzacionalistički, već etički i profesionalno. Mislimo da je takvim pristupom samo izazvana znatiželja kod djece koja će iz radoznalosti probati pomenutu igru. Ovakav vid pristupa problemu može imati mnogo gore posljedice od same igrice. To ne znači da djeca ni na koji način ne trebaju biti informisana o toj igri, naprotiv, ali smatramo da ulogu u tome trebaju imati prvenstveno škola, a zatim i roditelji.

Od preko 660 prijava koje je www.sigurnodijete.ba primilo do sada, većina se odnosi na zloupotrebu ličnih podataka, izloženost uznemiravajućim ili nepristojnim porukama, te online zlostavljanje i nasilje. Iz toga zaključujemo da djeca nisu dovoljno educirana, te da se u cyber svijetu ponašaju suviše opušteno. Neophodno je posvetiti se prevenciji, razgovarati s djecom, objasniti im zabavne i edukativne strane interneta te im ukazati na moguće probleme i posljedice. Odgovornost cijelog društva je poraditi na tome i biti u korak sa vremenom, jer zaostatak za svijetom društvo čini inferiornim.

Roditeljima savjetujemo da prate ponašanje svoje djece, kako u stvarnom, tako i u cyber svijetu, da budu upoznati sa novim trendovima, da razgovaraju sa djecom, te da edukuju o ponašanju i opasnostima na internetu kako bi na vrijeme spriječili eventualne neželjene posljedice.

Stoga pozivamo djecu, roditelje, nastavnike, profesionalce koji dolaze u dodir sa djecom, medije i širu javnost da posjete web portal www.sigurnodijete.ba i informišu se o sigurnom korištenju interneta i izvještavanju o istom.