Aktuelno

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom

By 19/11/2020 No Comments

Međunarodni dan brobe protiv nasilja nad djecom  pokrenut je 19. 11. 2000. godine, na Svjetskom samitu žena (WWSF), kada su zajedno s međunarodnom koalicijom organizacija za zastupanje žena i dječjih pitanja, mobilizovane vlade mnogih država ida poduzmu mjere i spriječe zlostavljanje djece.

Zlostavljanje djece je “svaki oblik tjelesnoga i/ili emocionalnoga zlostavljanja, seksualnoga zlostavljanja, zanemarivanja ili nemarnoga tretmana ili iskorištavanje u komercijalne ili druge vidove eksploatacije, što rezultira stvarnom ili mogućom štetom po zdravlje, preživljavanje, razvoj ili dostojanstvo djeteta, u kontekstu odnosa odgovornosti, povjerenja ili moći”.

Kao što je istaknuto u Studiji UN-a o nasilju nad djecom, nikakvo nasilje nad djecom nije opravdano i svako nasilje nad djecom se može spriječiti. Nasilje nad djecom se ne može i ne smije tolerisati. Sloboda od nasilja će biti moguća samo ako svi  poštujemo naše obaveze prema djeci i djelujemo u skladu s njima i na taj način unesemo pozitivne promjene u dječije živote.

Mnoga djeca su izložena nasilju u svojim domovima, školama, institucijama, na ulici. Veliki dio tog svakodnevnog nasilja nad djecom,  nažalost je društveno prihvaćen. Zlostavljanje i zanemarivanje djece, ili kako ih skupa najčešće nazivamo nasiljem nad djecom je veoma raširen problem, pa i u Bosni i Hercegovini, koji danas zasigurno ugrožava temelje vrijedonosnog sistema savremenog društva. U posljednje tri godine broj prijavljenih slučajeva nasilja nad djecom u BiH je udvostručen.

Stoga obilježimo ovaj značajan datum i time jasno recimo: „STOP nasilju nad djecom!“