Aktuelno

Kako paziti na online sigurnost djece u vrijeme praznika

By 29/12/2021 No Comments

Vrijeme praznika je uvijek vrijeme koje jedva čekamo i cijela porodica se raduje svemu onome što ono nosi sa sobom. U ovo vrijeme, zaokupljeni drugim stvarima, često zaboravimo ili nemamo dovoljno vremena da provjerimo šta to naša djeca rade online. Iz tog razloga donosimo nekoliko savjeta kako da praznična atmosfera ostane takve, a vaša djeca sigurna.

Iako je zima i svi volimo da se sklupčamo u domovima u udobnoj dekici, pazite da se vaša djeca uvijek u zajedničkoj prostoriji sa vama dok su online. Neka vaš izgovor bude da želite provesti vrijeme zajedno te da želite biti uključeni u sve ono što mu dešava na suptilan način. Tako stvarate povjerenje sa djetetom i ukoliko se desi neka nepoželjna situacija, dijete će vam se povjeriti.

Pored toga, vodite računa da veliki broj osoba koje zlostavljaju djecu u stvarnom životu su upravo osobe koje poznajete. Dječije ponašanje neka vam bude alarm ukoliko nekoga izbjegavaju i čudno se ponašaju prema nekome.

Redovno provjeravajte uređaje svoje djece i budite sigurni da znate kako pristupiti svim njihovim online računima. Uvijek imajte šifre online računa i uređaja koje vaše dijete koristi.

Čuvajte svoju lokaciju u tajnosti. Obavezno isključite lokaciju na kameri telefona kako se ne bi moglo pratiti gdje su vaše fotografije snimljene.

Zapamtite, korištenjem svih mogućnosti zaštite djece u digitalnom okruženju možete spriječiti grabežljivce da dođu do informacija o vašem djetetu i na taj način ga zaštite. Neka ova zima i sezona praznika bude bezbjedna za vaše dijete i vas.

Pozivamo vas sve koji koristite online aplikacije i društvene mreže i susrećete se sa neprimjerenim sadržajem, da to odmah prijavite, kako njima, tako i u Centar za sigurni internet na www.sigurnodijete.ba, jer je to način da zaštitimo djecu i mlade od nasilja u digitalnom okruženju.

Sretne i bezbrižne praznike želi vam Centar za sigurni internet.