Aktuelno

JAVNA PROMOCIJA PROJEKTA „RAZVOJ SMJERNICA ZA PREVENCIJU NASILJA NAD DJECOM U BOSNI I HERCEGOVINI PRILAGOĐENIH DJECI“

By 06/11/2018 No Comments

Dana 30. januara/siječnja 2018. godine u terminu od 11:00 do 12:30 sati u Info centru Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini održana je javna promocija aplikacije i dodjelu nagrada „Budi Cyber-detektiv!“. Aplikacija je jedna od aktivnosti koje se realiziraju u okviru projekta „Razvoj Smjernica za prevenciju nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini prilagođenih djeci“, kojeg finansira Evropska unija, a implementira MFS-EMMAUS uz podršku UNICEF-a.

Navedenom događaju su pored djece i mladih, prisustvovati i predstavnici relevantnih institucija, međunarodnih i organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, te stručnjaci u pomenutoj oblasti. Gostima su se obratili predstavnici Delegacije Europske unije u BiH, UNICEF-a, MFS-EMMAUS-a, kao i stručnjaci koji su učestvovali u izradi aplikacije.

Djeca danas provode većinu svog vremena u virtualnom svijetu, gdje su često suočena sa raznim neprimjerenim sadržajima bez ikakve zaštite. Iako ne postoje pouzdani statistički podaci za teritoriju naše zemlje, koji bi mogli ukazivati na tačan broj slučajeva zlostavljanja ili uznemiravanja putem interneta, posredstvom internet SOS linije u sklopu web portala www.sigurnodijete.ba MFS-EMMAUS je od 2010. godine zabilježio preko 700 prijava različitih oblika zloupotrebe sadržaja i eksploatacije djece, uključujući i prijave seksualnog zlostavljanja djece u digitalnom okruženju.

U cilju jačanja aktivnosti prevencije nasilja nad djecom, te ohrabrivanja djece i mladih, roditelja, profesionalaca i šire javnosti da u većoj mjeri doprinesu identificiranju i prijavljivanju slučajeva nasilja nad djecom, MFS-EMMAUS realizirao je online edukativni kviz „Budi Cyber-detektiv!“ u kome je tokom 6 sedmica učestvovalo 850 djece uzrasta 12 – 18 godina. U skladu sa odličnim rezultatima online kviza i interesom djece za isti kreirana je web aplikacija „Budi Cyber-detektiv!“

Aplikacija je namijenjena za korištenje u školama širom Bosne i Hercegovine za edukaciju djece, ali i roditelja, nastavnog kadra i drugih profesionalaca o različitim oblicima nasilja nad djecom i načina prevencije i prijavljivanja. Kreirana je u obliku online kviza koji se sastoji od dva segmenta koji se mogu koristiti za početnu provjeru znanja, te nakon realizacije edukacije za provjeru stečenog znanja; online na društvenim mrežama, ali i offline za realizaciju u okviru redovne nastave ili kućnim računarima.

Posebno je naglašena potreba preventivnog djelovanja i intenzivnije edukacije i podizanja svijesti među djecom i mladima o raznim oblicima nasilja kojima mogu biti izloženi. Publikovanje, javna promocija i distribucija promovisanih sadržaja u široj javnosti i profesionalnoj zajednici, doprinos su jačanju postojećeg sistema dječije zaštite u BiH, u cilju adekvatnog odgovora na sve poznate oblike nasilja, eksploatacije i zanemarivanja djece.