Aktuelno

Instagram za djecu – trenutno na pauzi

By 07/10/2021 No Comments

Planovi da se što prije lansira Instagram for kids trenutno su pauzirani.

Facebook je najavio da će za sada raskinuti planove za svoj projekt “Instagram za djecu”, kako bi se mogao sastati sa relevantnim regulatorima i savjetodavnim grupama.

Prvi put prijavljen ranije ove godine, projekt Instagram za djecu, kako ga je detaljno opisao Mosseri, nije bio usmjeren na djecu kao takvu, već na djecu u dobi između 10 i 13 godina, koja ionako sve više pronalaze alternativna rješenja za pristup Instagramu. Facebook je smatrao da bi izgradnjom posebne verzije za mlađe korisnike, kojom bi mogli upravljati i nadgledati roditelji, bio bolji put prema naprijed od trenutne situacije.

Razni stručnjaci i zvaničnici izrazili su zabrinutost u vezi sa projektom „Instagram for Kids“ u vrijeme prvih izvještaja, a koalicija grupa za zaštitu djece napisala je otvoreno pismo predsjedniku Facebooka Marku Zuckerbergu pozivajući ga da razmisli o ideji.

Stručnjaci su istakli psihološke štete koje Instagram može pogoršati, a posebno “nemilosrdni fokus platforme na izgled, samoprezentaciju i brendiranje” za koji tvrde da “predstavlja izazov za privatnost i dobrobit adolescenata”.

Ti isti elementi su još jednom istaknuti u nedavnoj reportaži Facebook Files, koja se odnosi na procurele interne dokumente sa Facebooka koji su pokazali da je kompanija sve svjesnija negativnih uticaja koje upotreba Instagrama može imati na mlade korisnike.

 

Izvor: sociamediatoday