Aktuelno

I BiH kreće u borbu protiv cyber kriminala

By 10/08/2018 No Comments

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) organizirala je pres-konferenciju radi upoznavanja javnosti o podizanju svijesti o potencijalnim opasnostima interneta.

Cilj ove kampanje jeste promocija medijske pismenosti i zaštita djece i maloljetnika od potencijalno štetnih sadržaja prilikom korištenja novih komunikacijskih tehnologija. Može se istaći uloga Tužiteljstva BiH na uspostavljanju interresorne radne skupine koja je zadužena da osmisli strategiju za borbu protiv cyber kriminala. RAK je uključen u rad te radne skupine i na dosadašnjim sastancima izražena je potreba da se radi na edukaciji profesionalaca iz oblasti tužilteljstva, policije da se prepoznaju različiti oblici i preveniraju, kazala je Helena Mandić uime RAK-a.

Dodala je da agencija može unaprijediti medijsku pismenost što predstavlja sposobnost pristupanjima medijima, razumijevanju i kritičkom procjenjivanju različitih aspekata medija i medijskih sadržaja te stvaranja komunikacija u različitim kontekstima.RAK nema nadležnost za regulaciju sadržaja na internetu. Nadležna tijela bave se najrazličitijim vidovima krivičnih djela koja se čine putem novih tehnologija.

U svrhu zaštite maloljetnika od štetnih utjecaja interneta napravljeni su edukativani spotovi jer roditelji djecu moraju naučiti kako da se odgovorno služe novim tehnologijama.  Radi se o jednom TV i dva radijska spota i na taj način označit ćemo početak kampanje radi upoznavanja djece, roditelja i svih drugih koji se brinu o djeci o potencijalnim opasnostima putem interneta i drugih tehnologija. Spot je do danas emitiralo 95 stanica u 14 zemalja, kazala je Lea Tajić uime RAK-a.

Radi mogućnosti prijave neprimjerenog sadržaja na internetu uspostavljena je web stranica www.sigurnodijete.ba. Uz to osposobljena je SOS linija.
Međunarodni forum solidarnosti Emmaus u suradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH i u organizaciji Save the Children već 15 mjeseci realizira projekt sprječavanje dječije pornografije. U saradnji s našim partnerima dogovoreno je da budu dvije stranice s dvije ciljne grupe, za roditelje i djecu. Educirali smo i SOS liniju koja omogućava prijavu neprimjerenog sadržaja, kazala je u ime Međunarodnog fonda solidarnosti Emmaus Amela Efendić.

(Fena)