Aktuelno

Godišnja kampanja prevencije 2022/ Amber Alert Europe 2022.

By 25/08/2022 No Comments

Zloupotreba djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kao globalna kriminalna aktivnost, najviše se prakticira i širi posredstvom interneta, te predstavlja jedan od raširenijih oblika seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika u savremenom društvu. Na inicijativu AMBER Alert Europe, nevladine organizacije u oblasti zaštite djece i službenika za provođenje zakona iz 28 zemalja širom svijeta, pokrenule su kampanju pod motom „RAZMISLITE PRIJE NEGO PODIJELITE“.

Centar za sigurni internet/MFS-EMMAUS, će na osnovu poziva od strane Federalne uprave policije, te na osnovu protokola koje ima postpisane sa Federalnom upravom policije, Policijom Brčko Distrikta u slučajevima nasilja nad djecom i mladima u digitalnom okruženju i saradnji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova biti voditelj globalne jednogodišnje kampanje AMBER Alert Europe prevencije 2022, koja će trajati od 25.05.2022. do 24.05.2023. godine

Organizacija AMBER Alert Europe će tom prilikom dostaviti materijal kojim će se provoditi online kampanja prevencije, naglašavajući da je fokus na prevenciji širenja “golišavih” fotografija djece i tinejdžera u digitalnom okruženju.

U okviru kampanje, Centar za sigurni internet/MFS-EMMAUS, razviće i dodatne materijale sa ciljem povećanja prevencije i osiguranja dodatnog podizanja svijesti kada je nasilje nad djecom u digitalnom okruženju u pitanju, kako bi se kampanja razvila i proširila i na nacionalnom nivou.

Cilj kampanje jeste prevencija seksualnog iskorištavanja djece u digitalnom okruženju – dijeljenje neprimjerenih fotografija koje su sami kreirali, kroz društvene mreže, inače poznatih kao „nudes“.

Imajući u vidu značaj inicijative i raširenost problema seksualnog iskorištavanja i nasilja nad djecom u digitalnom okruženju, interes svih građana je da se dostupne informacije podijele te da se počne provoditi aktivnosti na informisanju i unapređenju prevencije.