Aktuelno

Fortnite – šta trebate znati o ovoj popularnoj igrici?

By 02/04/2019 No Comments

Primijetili smo da sve veći broj djece i mladih igraju igricu “Fortnite”. U ovom tekstu ćemo dati par savjeta i smijernica za roditelje, kada je upitanju Fortnite- objasniti bit igrice i koje su to stvari na koje trebate obratiti pažnju.

Šta je Fortnite?

Fortnite je online igrica, a Battle Royale je segment igrice gdje igrači ne moraju plaćati da bi igrali. U Battle Royale-u, 100 igrača igraju jedan protiv drugog s ciljem da budeš posljednja osoba koja onda ide u borbu igrač protiv igrača (PVP borba).

Korisnici igraju prtiv ljudi različite dobi, iz različitih dijelova svijeta. Fortnite ima audio chat, tako da za vrijeme igrice igrači mogu međusobno komunicirati za vrijeme igre.

Koja je starosna dob pogodna za igranje Fortnite-a?

Fortnite ima PEGI rejting 12. PEGI je ovo odredio na osnovu “…Čestih prizora blagog nasilja. Nije pogodan za osobe mlađe od 12 godina.”

Ovaj PEGI rejting uzima u obzir samo sadržaj igrice, a ne kontaktni element, gdje igrači mogu biti izloženi psovkama i uvredljivom jeziku od strane stranaca u glasovnom ili tekstualnom chatu na ekranu.

Šta je bitno znati?

  • Morate napraviti nalog – Da biste igrali Fortnite morate napraviti nalog. Da biste kreirali ovaj račun, morate navesti adresu e-pošte (koju ćete morati potvrditi) i prikazati korisničko ime. Međutim, ne traži da se izjasnite o vašim godinama da biste bili u mogućnosti kreirati račun.
  • Igraš protiv drugih igrača – Fortnite je online igra koju ćete igrati protiv igrača različitih uzrasta iz cijelog svijeta. Možete isključiti ovu komunikaciju u vašem okruženju ili odabrati protiv koga igrate. Također možete blokirati ili isključiti druge igrače koji se ne ponašaju adekvatno.
  • Možete izvršiti kupovinu unutar igrice (in-game purchase) – Iako je Battle Royale besplatan za igranje, drugi segmenti igrice nisu. Postoje paketi koji vam daju drugačiji pristup punoj igri i ekstenzijama, u valuti igrice i ‘skinovima’ koji uređuju dizajn vašeg lika. Oni se kreću od 8 £ i idu do £ 119.99. Igrica šalje upit igračima da naprave dodatnu kupovinu tokom igranja igrice, iako to nije neophodno za igranje igrice.
  • Grafika – Fortnite prikazuje nasilje kada su igrači u međusobnoj borbi, animacija igre je takva da je sve prikazano kao crtić, a nasilje nije krvavo ili brutalno. Međutim, vrijedi napomenuti da je cilj Fortnitea pobjediti druge igrače boreći se protiv njih.
  • Gdje možete igrati – Fortnite je trenutno dostupan na PC, Mac, PlayStation i XBox, kao i na IOS (Apple proizvodi) i Android-u. Može se preuzeti sa Fortnite web stranice, ovaj download daje pristup i besplatnim i plaćenim verzijama igre.

Naši savijeti:

•Imajte otvoren i iskren razgovor sa svojim djetetom – Važno je da se uključite u online život vašeg djeteta, a jednostavan i učinkovit način za to je da razgovarate s njima o njihovom životu na internetu. Pokušajte da održite otvoren dijalog sa svojim djetetom i pronađite mogućnosti da razgovarate s njima o onome što vole da rade na internetu. Roditelji mogu da pomognu djeci da pristupaju nevjerovatnim resursima koje internet može ponuditi, istovremeno pazeći na njihovu bezbjednost online.
Pitanje šta je Fortnite, na koji način ga on/ona igra i šta im se sviđa u njemu je odličan način za početak razgovora.
• Igrajte se s njimaMožda vam se čini zastrašujuće, ali jedna od najboljih stvari koje možete da uradite je da se uključite u okruženje za igru ​​i počnete da shvatate šta Fortnite čini tako privlačnim za mlade ljude, kao i da date sebi ideju o alatkama za prijavljivanje koje su dostupne u igri .
• Informišite se o tome kako prijaviti neželjeni sadržajNa Fortnite-u možete prijaviti igrače koji se ponašaju neprimjereno pomoću alata za povratnu informaciju u igri koji se nalazi u glavnom izborniku igre, a također možete napraviti prijavu slanjem elektroničkih poruka kreatorima Fortnite-a.
• Pogledajte šta drugi misle o FortniteuCommon Sense Media omogućava roditeljima i mladima da daju svoje kritike/komentare o igrama koje su igrali. Napravili su veoma koristan video vodič za Fortnite sa snimkom igranja igrice. Video možete pregledati na sljedećem linku: https://www.commonsensemedia.org/game-reviews/fortnite