Aktuelno

Facebook voditeljica sigurnosti dijeli savjete o zaštiti djece na mreži

By 02/03/2021 No Comments

U posljednjih godinu dana većina nas je provela više vremena na internetu nego ikad prije. Mladi su se posebno odlučili za korištenje Interneta samo da bi se povezali s prijateljima ili istražili školske zadatake.

Amber Hawkes, voditeljica sigurnosti, Facebook Asia Pacific podijelila je s IANSlife kako roditelji mogu pratiti sigurnost svoje djece na internetu, koja je istakla da je tu najbitnija komunikacija i otvoren razgovor sa djecom. Razgovori o sigurnosti na internetu bi trebali postati svakodnevnica, baš kao i o drugim opasnostima, predložila je Hawkes.

Što se ranije krene sa razgovorom, to je bolje: “Djeca su od rođenja često izložena uređajima – čak i samo posmatranje roditelja, tako da nikad nije prerano početi razgovarati o sigurnosti na Internetu,” istaknula je Hawkes. Djeca bi tokom razgovora o internetskoj sigurnosti trebala shvatiti da pristup uređajima i internetu dolazi s odgovornošću. Oni također trebaju znati zaštititi  sebe i druge na mreži.

Hawkes je podijelila svojih pet glavnih savjeta za zaštitu djece na mreži:

  1. Ostanite uključeni u njihov digitalni svijet:

Provedite vrijeme sa svojom djecom na mreži. Ako vaša djeca vole igrati video igre, sjedite s njima dok to rade. Ako je vaš tinejdžer na Facebooku ili Instagramu, razgovarajte o prijateljstvu ili praćenju istih. Razgovarajte o tome ko sui m prijatelji online. Obavijestite ih da vam mogu doći ako na mreži vide ili dožive nešto zbog čega se osjećaju nelagodno.

  1. Koristite postavke privatnosti i sigurnosti:

Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger imaju postavke koje ljudima omogućuju kontrolu nad onim što dijele, s kime to dijele, što vide i tko ih može kontaktirati. Trebali biste redovito prolaziti kroz ove postavke o privatnosti i sigurnosti.

  1. Postavite porodična pravila:

 Dogovorite se kao porodica o pravilima korištenja uređaja, pristupu Internetu i društvenim mrežama i budite jasni o posljedicama kršenja ovih pravila. Ovisno o dobi vaše djece, možete razgovarati o ozbiljnijim posljedicama (poput pravnih posljedica) dijeljenja određenih vrsta sadržaja, poput intimnih slika bez pristanka. Ukoliko se dogovorite o nekim pravilima, pratite ih i vi i budite primjer vašoj djeci.

  1. Učite od svoje djece:

Tehnologija se neprestano razvija, a mladi ljudi promjene brzo usvajaju. Ako vaša djeca počnu koristiti novu aplikaciju, zamolite ih da vam pokažu kako to funkcioniše. To je prilika da se povežete sa svojim djetetom, vidite što ono radi na mreži i razgovarate o sigurnosti na mreži.