Aktuelno

Europol pokreće javni apel za pomoć u identifikaciji žrtava seksualne eksploatacije

By 06/11/2018 No Comments

Boca šampona, naslovnica magazina ili čak pozadina. Najneviniji tragovi ponekad mogu pomoći razotkriti slučaj. Ovi mali svakodnevni predmeti koji se pojavljuju u pozadini fotografija sa sadržajem zlostavljanja djece, ponekad mogu imati ključnu ulogu u istrazi, što rezultira identifikacijom i spašavanjem žrtava.

Dok policija koristi konvencionalne istražne metode, Europol traži pomoć javnosti u identificiranju  porijekla nekih od tih objekata. Uvjereni smo da će više očiju dovesti do više tragova i na kraju pomoći u spašavanju ove djece.

Sve veća globalna dostupnost širokopojasnog interneta i internet-uređaja konstantno proizvodi sve veći broj pedofila i žrtava. Internet pruža anonimnost prestupnicima i potencijalnim prestupnicima, okruženjem u kojem oni mogu da rade na višem nivou sigurnosti i anonimnosti.

Agencije za provedbu zakona u cijelom svijetu zajednički rade na tome identificiraju što je više moguće žrtava i počinitelja. Ovaj proces je često vrlo složena identifikacija malih objekata u pozadini ovakvog vizuelnog materijala, koja može dovesti do napretka u istrazi.

Takav pristup je i u prošlosti davao značajne rezultate. Nedavno, dvije žrtve su, nakon identifikacije ambalaže za hranu i kontejnera za smeće u pozadini fotografija sa sadržajem seksualne eksploatacije djece.

Danas, Europol će postaviti fotografije 20 objekata na istražnu web stranicu “Stop zlostavljanju djece”. Ovi objekti su svi izdvojeni sa fotografija sa seksualno eksplicitnim materijalom koji uključuje maloljetnike. Europol poziva širu javnost da vidi da li oni mogu prepoznati objekte na fotografijama. Mi posebno želimo da saznamo odakle potiče taj predmet/objekt (lokacija / zemlja). Slike na ovoj web stranici će se povremeno mijenjati.

Građani mogu pomoći tako što će kliknuti na objekt koji oni prepoznaju i pružiti Europolu informacije koje imaju o objektu. To se može uraditi i anonimno. Jednom kada se identificira porijeklo objekta, Europol će obavijestiti nadležne policijske vlasti uključene zemlje da dalje istražuje ovaj slučaj i, nadamo se ubrzati identifikaciju počinitelja i žrtve.

Rob Wainwright, izvršni direktor Europola, komentira: “Sastanak Udarne grupe za identifikaciju žrtava, održan u Europolu, u više navrata pokazao je značajne mogućnosti spašavanja djece žrtava zlostavljanja kroz stručnu zajedničku analizu fotografija sa materijalom zlostavljanja djece. U mnogim od tih slučajeva je postignut ključni uspon, kroz mali dio informacija, kao što su identifikacija objekata u pozadini slike koje pružaju ključni trag istražiteljima. Ovaj inovativni projekt nastoji da koristi globalni doseg interneta kako bi se omogućilo javnosti da doprinese procesu istrage i igra pravu ulogu u globalnoj prevenciji nasilja nad djecom. Ne zaboravite, vaša pomoć može pružiti samo jednu informaciju, koja može dovesti do spašavanja djeteta.”

Predmete možete pogledati na www.europol.europa.eu/stopchildabuse

(Reference: www.europol.europa.eu)