Aktuelno

Dan sigurnijeg interneta 2018

By 06/11/2018 No Comments

Dan sigurnijeg interneta 2018 u svijetu ce se obilježiti pod sloganom „Stvaraj, poštuj i poveži se: Bolji internet pocinje s tobom“, dana 06. februara/veljace. Svake godine, na drugi dan druge sedmice drugog mjeseca hiljade ljudi širom svijeta se udruže kako bi ucestvovali u dogadajima i aktivnostima kojima žele podici svijest o sigurnosnim problemima na internetu.

Na inicijativu MFS-EMMAUS-a ovaj Dan obilježava se i u Bosni i Hercegovini uz podršku Komiteta za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta BiH (SID Komitet BiH) kroz takmicenje za ucenike osnovnih i srednjih škola, na temu sigurnosti na internetu. Takmicenje se realizira u suradnji sa Centrom za sigurniji internet Hrvatska – Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) Osijek i sastoji se od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji ce biti dostupan putem web stranice www.dansigurnijeginterneta.org. Prošle godine kviz je riješilo preko 24 000 ucenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Kviz ce biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2018, 06. februara/veljace, od 09:00 do 19:00 sati, nakon cega ce sistem aplikacije za online takmicenje generisati pobjednike kviza medu djecom koja su tacno odgovorila na 80% i više pitanja. Rezultati takmicenja i imena pobjednika biti ce objavljeni 07. februara/veljace 2018. godine na web portalu www.sigurnodijete.ba, Facebook stranici Sigurno dijete, i na web stranici www.dansigurnijeginterneta.org.

Ove godine kviz je namijenjen svim ucenicima osnovnih i srednjih škola, a pobjednici ce biti nagradeni vrijednim nagradama – uredajima kao što su tablet, pametni telefoni, foto aparat, slušalice, baterije za punjenje mobilnih telefona i druge nagrade koje su ove godine obezbijedili sponzori obilježavanja Dana sigurnijeg interneta: Microsoft i Logosoft.

Putem interaktivne mape dostupne na pomenutoj web stranici tokom 06. februara/veljace biti ce vidljivi podaci koliko djece je ucestvovalo u kvizu i iz kojih gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske.