Aktuelno

Dan društvenih mreža

By 30/06/2020 No Comments

Društvene mreže su mjesta na internetu, koja služe za međusobno povezivanje i druženje korisnika.

Danas su društvene mreže jedan od glavnih faktora u svijetu. Iako je za mnoge od nas i dalje mreža na kojoj pratimo šta rade naši prijatelji, neke od društvenih mreža odigrale su veliku ulogu u svjetskim događajima. Na primjer, Twitter je korišten za organiziranje prosvjeda i izvještavanje o događajima za vrijeme Arapskog proljeća.

Kako bismo pametno koristili društvene mreže, trebamo da se vodimo sljedećim ciljevima:

  • putem njih gradimo veze
  • dijelimo znanje  – društvene mreže nam pomažu da pokažemo drugima šta znamo i da načimo od drugih
  • edukacija -Umjesto hrpe informacija koje vas iscrpljuju ili vam dosađuju, možete odabrati pratiti stranice ili profile koji vas inspiriraju, zabavljaju, gdje možete naučiti nešto novo ili se informirati o temama koje vas zanimaju.
  • istraživanje;

Ono što treba da zapamtite je da su sve društvene mreže online, tako da morate imati na umu da svaki podatak koji postavite može biti viđen od strane svih korisnika širom svijeta, i možda biti zloupotrebljen. Vaš profil mogu gledati i vama nepoznate osobe, i da svaka slika koja jednom bude stavljena na internet zauvijek ostaje tamo.

  • Nikada ne smiješ odavati svoje osobne podatke (ime, prezime, adresu, ime roditelja, lozinke, svoju adresu…). Veoma dobra ideja je da koristite nadimak umjesto vašeg pravog imena. Vaši prijatelji će znati vaš nadimak i uvijek će vas moći prepoznati.
  • Nikada ne postavljaj svoje, i fotografije drugih, bez roditeljskog odobrenja.
  • Koristite sva Podešavanja za privatnost. Namjestite profil tako da vam samo vaši prijatelji mogu slati instant poruke, što neće narušiti vaš online profil, samo osobe koje ne poznajete neće moći pregledati vaš profil niti vam slati poruke.
  • Svešto stavite na mrežu može biti kopirano ili odštampano, zato uvijek razmislite šta stavljate na svoj profil i dok ste na internetu. Neke osobe koje ne znate mogu vas pitati da vam budu na listi online prijatelja. Nije dobra ideja da prihvatate u prijatelje osobe koje ne poznajete, jer one mogu lagati o tome ko su kako bi došle do informacija o vama pregledajući vaš profil i vaše podatke.

Ako dobijete zahtjev za prijateljstvo od osobe koju ne poznajete uvijek prvo razgovarajte sa nekom odraslom osobom.

Sretan #socialmediaday