Aktuelno

Apex Legends – Vodič za roditelje

By 06/05/2019 No Comments

U posljednje vrijeme raste popularnost igrice “Apex Legends” među mlađom populacijom. U ovom tekstu želimo informirati roditelje i staratelje o čemu se radi u ovoj igrici i koje su to stvari na koje potencijalno treba obratiti pažnju.

Šta je Apex Legends?

Apex Legends je besplatna online igrica. Apex Legends je poznata kao “Battle Royale” igrica gdje se igrači udružuju u male timove od 3 igrača i onda se bore protiv drugih timova s ciljem da ostanu posljednji preživjeli tim.

Svaki meč je ograničen na 60 igrača (20 timova) i svaki pojedinačni igrač može izabrati jednog od šest karaktera od kojih svaki ima svoje specijalne vještine i odbranbene mogućnosti.

(Reference: www.childnet.com)

Koja je starosna dob prikladna za igranje Apex Legends?

PEGI je procijenio da je prikladna dob za igranje ove igrice najmanje 16 godina zbog, kako stoji u obrazloženju:‘kontinuiranih prikaza nasilja prema ljudskim likovima i umjerenog nasilja. Nije prikladno za osobe ispod 16 godina.’

Ovaj PEGI rejting uzima u obzir samo sadržaj igrice, a ne element potencijalnog kontakta s drugim igračima gdje mogu biti izloženi psovanju i uvredljivom izražavanju putem glasovnih poruka ili text chat-a.

Šta je bitno znati?

  • Potrebno je kreirati nalog

Da bi igrali Apex Legends potrebno je napraviti svoj lični profil. Da bi se kreirao ovaj profil potrebno je dati sljedeće podatke:
– email adresu (koju je potrebno verificirati)
– korisničko ime
– dob

  • Gdje je moguće igrati

Apex Legends se može besplatno skinuti na Xbox One, PS4 ili računaru.

  • Igraš protiv drugih igrača

Apex Legends je online igrica gdje je moguće igrati i komunicirati sa igračima različite dobi, iz svih dijelova svijeta. Glasovni chat se uglavnom koristi za komunikaciju s drugim igračima, razvijanje plana i strategije te navigaciju kroz igricu.

Ova igrica također nudi još jednu metodu komunikacije- tzv. “pingove”. Ping je automatizirana poruka (glasovna i tekstovna) koja se šalje drugim članovima tvoga tima. Različiti pingovi mogu biti korišteni da ukažu na različita dešavanja u igrici kao npr. traženje pomoći ili markiranje lokacije. U glasovnom chatu je moguće “utišati” pojedinačne igrače ili trajno isključiti ovu mogućnost. Također je moguće ugasiti pingove od drugih igrača, međutim mnogo mladih ljudi smatra da je “ping” ključna karakteristika ove igrice.

  • Možeš se udružiti s ljudima koje poznaješ

Iako je igrica dizajnirana tako da se ti i tvoj tim takmičite s drugim igračima različite dobi iz svh dijelova svijeta, savjetujemo da mladi oforme svoj tim udružujući se s prijateljima ili članovima porodice. S obzirom na to da je većina komunikacije u igrici sa članovima tvog tima, ovo može biti sigurnija opcija za djecu. Ukoliko ne izabereš svoj vlastiti tim, onda se igračima dodjeljuju nasumično odabrana druga dva igrača.

  • Grafika

Apex Legends je igica u kojoj vidiš događaje iz perspektive svog karaktera u igrici i to može značiti da su vizuali realističniji. Igrica prikazuje nasilje i krv, međutim to je animirano i nije pretjerano brutalno.

  • Postoji opcija kupovine unutar igrice (in-app purchase)

Apex Coins je premium valuta u ovoj igrici i može se koristiti za kupovinu Apex paketa, karaktera i predmeta iz game shop-a. Cijena Apex coin-a varira od £7.99 do preko £79.99.

Prijavljivanje

Trenutno ne postoji sistem prijavljivanja unutar igirce. Igrica zahtijeva da prijavu napravite izvan igrice, umjesto da omoguće prijavljvanje drugih igrača u igrici zbog stvari kao što su neprikladno izražavanje, cyberbullying i sl.

Naši savijeti

Otvoreno i iskreno razgovarajte sa svojim djetetom

Važno je da se uključite u online život svog djeteta i jednostavan i efektan način da to učinite je da pričate sa njim. Pokušajte imati otvorene razgovore o tome šta vole raditi online i koji rizici postoje. Pitajte svoje dijete da li igraju Apex Legends i šta im se sviđa u ovoj igrici.

Igrajte Apex Legends sa svojim djetetom

Možda vam se čini zastrašujuće, ali jedna od najboljih stvari koju možete učiniti je uključiti se u igru sa svojim djetetom što vam može pomoći da shvatite šta Apex čini tako privlačnim za mlade ljude. Budite zainteresirani, postavljajte pitanja i gledajte ih kako igraju igru ili i vi probajte igrati sa njima.

Dajte svom djetetu strategiju kako da se nose s uznemirujućim ili neprimjerenim ponašanjem

Budući da Apex Legends još uvijek nema mogućnost blokiranja ili jednostavnu opciju prijave, razgovarajte s djetetom o tome šta još mogu učiniti ukoliko naiđu na neprimjereno ponašanje u igrici. Podsjetite ih da razgovaraju o tome, napustite igru ako se osećaju nelagodno i igraju se sa ljudima koje poznaju i kojima veruju.

Ograničite kupovinu u igrici (in-app purchase)

Roditelji mogu da spriječe svoju djecu da pokrenu neželjene račune tako što će obezbediti da nijedna kreditna kartica nije povezana sa njihovim nalogom ili konzolom. Pobrinite se da dijete zna razloge zbog kojih im nije dopušteno da kupuju stvari unutar igrice ili razgovarajte kako biste postigli dogovor o dozvoljenom budžetu za tu igricu. Neka djeca možda ne shvataju da je to pravi novac koji se troši, jer se u igrici naziva Apex Coins.