Postavljanje videa vas i vaših prijatelja na internet može biti zabavno, ali budite oprezni!

ZAPAMTITE

Zapamtite da svaki video koji postavite na internetu potencijalno može ostati tamo zauvijek i svako ima pristup da ga vidi, a to uključuje i vaše roditelje, učitelje, osobe na budućem fakultetu…

Također zapamtite da ako postavite vaš video, ili video vaših prijatelja, vi dopuštate osobama da saznaju više informacija nego što bi vi inače podijelili.

Razmislite da li video identificira vas, vašu školu, ili mjesto gdje živite ili predstavlja rizik za vaše prijatelje, prije nego ga objavite.

WEB KAMERA

  • Web kamera je kamera koja se direktno spaja na računar i prenosi slike u stvarnom vremenu koristeći se World Wide Web-om ili nekim drugim programom za uspostavu  video poziva.
  • Internet kamere, kada nisu u upotrebi, treba prekrivati jer hakeri mogu da ih iskoriste radi špijunaže, te ih ne treba ostavljati  u spavaćim sobama i drugim privatnim prostorijama. Hakeri mogu da pristupe računarima pomoću malicioznih programa, te mogu bilo kada i bilo gdje posmatrati šta radite, bez vašeg znanja i bez ikakvog upozorenja.

Jedan jednostavan, ali efikasan način rješavanje  ovakvog problema,  je prekrivanje kamere kada je ne koristite.

Dakle, što prije zaštitite web kameru na svom računaru, kako bi se u miru mogli presvlačiti bez sumnje da vas neko gleda.

SIGURNOSNE POSTAVKE - YOUTUBE

YouTube je veoma popularan kod djece svih uzrasta. Možete gledati video zapise bez otvaranja/kreiranja naloga. Za učitavanje videa, komentara i glasanja potreban vam je Google nalog (account).

YouTube vam također omogućava da označite, prijavite i blokirate video zapise, komentare i naloge. Da biste blokirali ili prijavili korisnika, idite na njegov kanal, kliknite na “About” (O), kliknite na ikonu zastave i izaberite iz padajućeg menija.

Da biste prijavili video, kliknite na ikonu tri tačke i izaberite “Report” (Prijavi).

Saznajte više ovdje.

SOS linija za podršku

Prijavi ako te neko uznemirava

SOS linija za prijavu

Prijavi neprimjeren sadržaj