Online ili diskusioni forumi su stranice ili dijelovi većih stranica gdje ljudi sličnih interesa mogu iznijeti svoja mišljenja, komentare, pitati ili odgovarati na pitanja.

Soba za razgovor (chat room, soba za chat) je vrsta internet usluge koja omogućava “razgovor”, to jest, dopisivanje među korisnicima. Ova usluga ne zahtijeva neki posebni softver (chat klijent) niti za nju mora postojati posebni internetski protokol.

Soba za razgovor funkcionira tako što dvije ili više osoba dođu na stranicu za razgovor. “Razgovor” odnosno dopisivanje se vodi u stvarnom vremenu, uživo. Dopisivanje se vodi kao i klasično dopisivanje, utipkavanjem rečenica, s time što ovdje rečenica elektronskom brzinom stiže na sudopisnikov zaslon. Ovdje dopisivanje, odnosno komunikacija nije ograničena samo na dvije osobe.

LIČNE INFORMACIJE

Internet identitet je identitet kojim se korisnici interneta služe u virtualnim zajednicama. Iako pojedinci koriste svoje pravo ime na internetu, većina se predstavlja putem pseudonima, koji otkrivaju naizmjenične količine osobnih informacija.

Najpametnije je u ličnom opisu ne davati mnogo detalja, i informacija kao što su puno ime i prezime, datum rođenja, kućnu adresu, broj mobitela.

Kada provodite vrijeme na online forumima uvijek koristite nadimak, ili nickname.

LAŽNO PREDSTAVLJANJE

Čak i ako razgovarate sa istom osobom dugo vremena i osjećate kao da je poznajete, zapamtite da je veoma lako lagati na internetu i nema načina da znate da li neko govori istinu.

Iako vam pokažu i svoju sliku, to može biti slika nekog drugog ili lažna slika. Ovo se odnosi i na kameru ili video, vidjeti osobu na videu ne mora značiti da je to zaista ona.

KOJI SU RIZICI ONLINE FORUMI I CHAT SOBA?

Napretkom tehnologije, broj djece koja su u opasnosti od online predatora, pedofila, zlostavljača i prevaranata je u zabrinjavajućem porastu.

Osoba koja se vrlo moguće lažno predstavlja ,može zahtjevati fotografije, informacije ili neprikladan način razgovora sa vama . To je jedan od glavnih pokazatelja da je osoba potencijalno opasna, te se odmah trebate zaštititi.

Najbitnije je znati da ukoliko pošaljete sliku ili svoje podatke, oni mogu biti zloupotrebljeni na razne načine.

Najgori mogući ishod je da se pristanete naći sa osobom za koju mislite da se dopisujete sa njom, i da tek kada više nema povratka, shvatite da je ta osoba zapravo izmišljena.

ŠTA AKO STE ŽRTVA PREVARE?

Ukoliko komunicirate online sa nekim, za koga vjerujete da je vaše dobi,  i primjetite naglu promjenu u ponašanju, zahtjevima ili nepristojnom i neprikladnom izražavanju, odmah blokirajte osobu.

Ostavite vaše razgovore i sve podatke koje imate o toj osobi, jer su to potencijalni dokazi.

Idući korak je prijavljivanje;  najbolje je obavijestiti roditelje, ili neku odraslu osobu , koja će sa vama poduzeti dalje mjere opreza.

Dopisivanje sa tom osobom ni u kom slučaju nemojte nastaviti , ili pristati na poziv ili sastanak.

BLOKIRANJE OSOBA!

Pobrinite se da znate kako da blokirate svoje kontakte.

Oni neće znati da su blokirani, samo će pisati da ste odsutni na njihovoj listi, tako da ti oni ne mogu slati nikakve poruke. Ne zaboravite da uvijek možete izbrisati kontakt ako sa njima ne želite više da razgovarate.

SOS linija za podršku

Prijavi ako te neko uznemirava

SOS linija za prijavu

Prijavi neprimjeren sadržaj