Sextorsion je nova pojava u online svijetu koja se odnosi na ucjenu do koje može doći kada pošalješ svoje obnažene fotografije nekome na internetu  te ta osoba koja primi te fotografije od tebe zahtjeva novac ili još fotogafija kako ne bi objavio/la to javno ili poslao/la tvojim roditeljima, prijateljima, ljudima u školi itd.

Ova vrsta online kriminala predstavlja organizovanu kriminalnu mrežu koji su iskorištavaju ranjivost drugih ljudi kako bi došli do novca.  Iako ne postoji samo jedna metoda kako dolazi do ove pojave, ona počinje upoznavanjem nekoga online preko društvenih mreža, gejming ili dejting stranica te bilo kojih drugih mjesta na internet. Ta osoba se lažno predstavlja jer želi zadobiti tvoje povjerenje i može pričati sa tobom danima i mjesecima dok te ne uvjeri  da pošalješ svoju golu fotografiju ili video. Ukoliko pristaneš na to i pošalješ takvu fotografiju ili video ta osoba te počne ucjenjivati na različite načine. Najuobičajniji način je da traži novac  prijeteći da će objaviti tvoje fotografije ukoliko to ne učiniš. Ukoliko pristaneš na to i pošalješ novac, ucjene se obično ne završavaju tu već kriminalac od tebe zahtjeva još novca.

Ukoliko ti de desilo ili dešava nešto slično, momentalno prekini svaki kontakt sa tom osobom! Odmah se obrati roditeljima/starateljima ili starijoj osobi kojoj vjeruješ ili lokalnoj policiji. Također možeš nazvati Helpline liniju za pomoć te se savjetovati o daljnjim koracima. Nikada ne uplaćuj novac koji se od tebe traži!

SOS linija za podršku

Prijavi ako te neko uznemirava

SOS linija za prijavu

Prijavi neprimjeren sadržaj