Cyberbullying je oblik digitalnog nasilja koji se vrši upotrebom novih tehnologija, mobilnih telefona i interneta, ciljano usmjerenog na uznemiravanje druge osobe.

Zašto je cyberbullying drugačiji od drugih oblika nasilja?

  1. Cyberbullying se može dešavati bilo kada i i bilo gdje. Može se dešavati i kada se nalaziš u svome “sigurnom prostoru” kao što je tvoja kuća. Osoba koja vrši cyberbullying nikada ne mora biti fizički na istom mjestu gdje i žrtva cyberbullyinga i može pokušavati da prikrije svoj identitet.
  2. Teško je kontrolisati elektronske poruke, slike ili videe i sav sadržaj koji se postavi na internet. Nešto što bude postavljeno na internet veoma brzo se može proširiti i imati veliku publiku.
  3. Pojedini slučajevi cyberbullyinga mogu biti nenamjerni. Mogu biti posljedica nerazmišljanja npr. nešto poslano kao šala može biti jako uvredljivo za onoga koji prima tu poruku.
  4. Ukoliko vidiš ili doživiš cyberbullying veoma je važno sačuvati dokaz o tome kako bi to mogao/la prijaviti. Najbolji način za to je da napraviš screenshot (sliku svoga ekrana).

SOS linija za podršku

Prijavi ako te neko uznemirava

SOS linija za prijavu

Prijavi neprimjeren sadržaj