Da li si ikad vidio/la ove simbole na svome telefonu ili nekom drugom uređaju?

Vjerovatno jesi.

Ovo su simboli korišteni kod Android i Apple uređaja za lokacijske servise. Ako se pojave na tvome telefonu, oni obično ukazuju na to da tvoj uređaj aktivno kalkuliše tvoju trenutnu lokaciju. Ovo može biti urađeno na više načina, ali najčešće koristi GPS (global positioning system) da se označi lokacija tvog uređaja pa time i tebe.

GPS koristi satelite da pruži lokacijsku informaciju resiveru u tvome uređaju. Ne zahtijeva mobilni internet ili mrežnu dostupnost, jer operira odvojeno od ovih sistema, međutim uređaji sada često koriste kombinaciju GPSa, interneta i telefonskih sistema da bi pružili što precizniju informaciju informaciju o geolokaciji.

  • Kako moj uređaj može odrediti moju lokaciju?

Određivanje lokacije je moguće na nekoliko načina.  Najčešće,  telefoni koji koriste GPS znači da mogu biti locirani putem satelita,  čak ako nema mreže ili interenta.  Također,  internet može biti korišten kao sredstvo određivanje tačne lokacije.

  • Za šta se koriste informacije o lokaciji?

Informacije o lokaciji se koriste na različite načine.  Na društvenim mrežama ljudi često “označavaju” svoju lokaciju da bi pokazali gdje se nalaze i šta rade.  Aplikacije poput “Mapa” također koriste lokacijske servise kako bi dali upute kuda je potrebno ići da bi stigao/la na željenu lokaciju.  Pretrage marketa,  kina,  shopping centara i sl.  Također koriste tvoju lokaciju kako bi ti preporučili opcije koje su tebi najbliže.

  • Koje su opasnosti?

Kada podijeliš informaciju o svojoj lokaciji na društvenim mrežama,  uvijek imaj na umu da to mogu vidjeti i osobe koje ne poznaješ.  Kada se npr.  “označiš” kod kuće daje drugim informaciju o tome gdje ti živiš,  što također može biti veoma opasno.  Ovo isto vrijedi i za označavanje lokacije škole ili kuća svojih prijatelja.

  • Da li su lokacijski servisi nužno loši?

Postoji mnogo dobrih načina na koje se mogu korisiti lokacijski servisi- npr.  za pronalaženje objekata koji su u tvojoj blizini,  dobivanje uputa kako stići do određene  lokacije ili provjere vremenske prognoze.  Samo obratite pažnju da ti je jasno za šta i kako će se tvoja lokacija koristiti,  koliko dugo i ko je može vidjeti.  Uvijek pitaj odraslu od povjerenja ako nisi siguran/na.

  • Mogu li odrediti različite postavke za svaku od aplikacija?

Možeš odrediti kako želiš dijeliti informacije o lokaciji i koristiti putem pojedinačnih aplikacija.  Npr.  na društvenim mrežama možeš odabrati s kime želiš dijeliti informacije o lokaciji.  Neke će aplikacije,  poput aplikacija za mape,  morati imati tačnu informaciju gdje se nalaziš da bi ispravno radile,  ali drugima (npr.  društvene mreže i većina igara) ove informacije nisu nužne da bi radile.

Koji su rizici?

Neki servisi dopuštaju da podijeliš svoju geolokacijsku informaciju s drugim ljudima- tvojim prijateljima, familijom ili čak sa strancima, koje samo znaš online. Trebaš se uvijek zapitati- da li zaista želiš dijeliti ovu informaciju sa svima?

Npr. loggovanje od kuće govori ljudima kada si kući, ali također gdje se nalazi tvoja kuća. Ista pravila vrijede za kuću tvoga prijatelja ili školu- ako ne želiš sebe dovesti u opasnost objavjujući te informacije o sebi, ne radi to ni za drugoga. Iako ne dijeliš možda lokaciju koja je bitna tebi, možda je bitna nekome drugome.

Za kraj zapamti da kada radis redovan check in sa istih lokacija, razvijaš obrazac svoga kretanja što može dovesti u opasnost tvoju sigurnost.

Preporuke

  1. Koristi postavke privatnosti i postavke računa za upravljanje dijeljenjem lokacije.  Na mobilnim uređajima obično možeš isključiti usluge lokacije za sve aplikacije u meniju ‘opće postavke’.
  2. Ako želiš označiti fotografiju ili događaj na određenoj lokaciji,  možda je najbolje to učiniti naknadno jer na taj način ne dijeliš svoju lokaciju uživo.
  3. Izbjegavaj davanje informacija kojima utječeš na stvaranje slike tvoje svakodnevnice.  Redovna prijava sa istih lokacija može dati ljudima sliku tvog kretanja i dovesti u pitanje tvoju sigurnost.
  4. Pripazite na prijatelje koji mogu slučajno objaviti i podatke o tvojoj lokaciji,  npr.  tako što će se prijaviti kod tebe ili te označiti u postu.  Ako se to dogodi,  nemoj paničariti – ukloni oznaku ili zamoli da je ta osoba ukloni.  Možeš koristiti i postavke privatnosti da u potpunosti ograničiš ili spriječiš mogućnost za označavanje lokacije.

SOS linija za podršku

Prijavi ako te neko uznemirava

SOS linija za prijavu

Prijavi neprimjeren sadržaj