Haker (eng. hacker) je pojam koji može značiti više stvari. Hakeri su osobe koje odlično poznaju kompjutere, softver i hardver. Haker je bilo koji kompjuterski ekspert koji koristi svoje zanje da prevaziđe određene probleme vezane za kompjuterske tehnologije.  Zbog česte pogrešne upotrebe ovog  pojma u medijima, pojam haker je povezan sa nekom vrstom cyber kriminalca. Često ih se zamjenjuje s kreatorima virusa i uljezima koji upadaju u informacijske sisteme.

Kompjuterski virus je zlonamjeran program koji se prepoznaje po mogućnostima samoumnožavanja. Kada se pokrene, među prvim koracima nastoji pronaći sljedeću žrtvu i njoj poslati vlastitu kopiju. Virusi se od crva (worm) razlikuju po tome što “inficiraju” neku datoteku, odnosno svoj kod dodaju na neki već postojeći, čekajući da se ta datoteka upotrijebi kako bi se ponovno aktivirali. Neke viruse su zamijenili crvi koji svoj kod u cijelosti pohranjuju na hard disk, na što bolje skriveno mjesto. Dodaci u e-mail-ovima za koje niste potpuno sigurni da dolaze iz povjerljivog izvora mogu biti nosioci virusa ili crva.

Hakiranje je nešto što je nažalost danas postalo uobičajena aktivnost na internetu. Elektronska pošta (e-mail) i korisnički računi na društvenim mrežama su uvijek izloženi riziku da budu “hakirani” u slučaju da informacije koje se na tim kompjuterima nalaze nisu adekvatno zaštićene. Jedna od najpoznatijih meta hakera danas je Facebook. Čak i u slučaju da korisnici odaberu snažne lozinke i ako poduzmu sve dodatne sigurnosne mjere, ne garantuje da će njihovi Facebook računi biti sigurni.

HAKIRANJE FACEBOOK RAČUNA POMOĆU METODE ”PHISHINGA”

”Phishing” je jedna od najpoznatijih metoda hakiranja Facebook računa. Iako postoji mnoštvo načina na koje se phishing može izvesti, najjednostavniji način koji koriste mnogi hakeri jest kreiranje lažne stranice za logiranje, koja sama po sebi izgleda isto kao i prava stranica za logiranje. Nakon toga, korisnik dobiva upit da se logira na lažnu stranicu, a logiranjem korisnikova e-mail adresa i password bivaju automatski pohranjeni u datoteku koju hakeri kasnije koriste. Nakon što haker skine s interneta datoteku sa korisnikovim podacima, on bez ikakvog problema može vidjeti korisnikovu e-mail adresu i odgovarajući password.

Kako izbjeći ”phishing” napade?

 • Nikada se ne logujte na Facebook račun sa nekih stranih uređaja.
 • Izbjegavajte e-mailove koji od vas traže da se logirate na vaš Facebook račun.
 • Pretraživač Google Chrome  identificira ”phishing” stranicu te vas upozori na to.

PAMĆENJE PASSWORDA NA PRETRAŽIVAČU

Pretraživači vam nude opciju pamćenja vašeg korisničkog imena i passworda, te korištenje te opcije može olakšati hakiranje Facebook računa i drugih računa putem Password Managera.

Možete posjetiti ovu URL i sami provjeriti koje je od vaših korisničkih imena i lozinki Chrome zapamtio:

chrome://settings/passwords

Kako se zaštititi?

 • Nikada nemojte dopustiti pamćenje passworda na vašem pretraživaču.
 • Na vašem kompjuteru uvijek koristite snažan password. (kombinacija velikih i malih slova, brojeva i znakova. Izbjegavajte korištenje imena, prezimena, datuma rođenja i sličnih podataka u password jer se takvi password najlaše otkrivaju.)

HAKIRANJE VAŠEG E-MAIL-A

Jedan od već starijih, ali još uvijek aktualnih načina hakiranja Facebook računa jest putem hakiranja samog email-a. Sve što haker treba učiniti jest pristupiti ID-u vaše elektronske pošte bilo kojeg Facebook računa i sam ručno resetirati vaš password.

Kako se zaštititi?

 • Za vašu elektronsku poštu uvijek koristite snažan password (kombinaciju velikih, malih slova, brojeva i ostalih znakova).
 • Nikada ne ostavljajte vašu e-mail adresu na internetskim stranicama osim ako to baš nije prijeko potrebno.

HAKIRANJE PUTEM MOBITELA

Pametni telefoni su u današnje vrijeme omogućili milionima Facebook korisnika jednostavniji i brži pristup njihovim korisničkim računima. No to je otvorilo put i mnogim potencijalnim hakerskim napadima, jer ako hakeri uspiju dobiti pristup mobilnom telefonu svoje žrtve, tada će moći dobiti pristup i njezinom Facebook računu. Od nekoliko programa koji se koriste za špijuniranje mobitela, najpopularniji su Spy Phone Gold i Mobile Spy.

Kako se zaštititi?

 • Kao primarnu zaštitu na vašem mobitelu koristite dobar antivirusni program i prikladnu zaštitu koja će dodatno zaštiti vaš mobitel od neovlaštenih pristupa.
 • Nikada ne instalirajte aplikacije sa nepoznatih izvora (Google Play Store i slični su preporučeni).
 • Odmah nakon što primijetite bilo kakvu nepoznatu aplikaciju na vašem mobitelu- obrišite je.

USB HAKIRANJE

Napadač koji ima fizički pristup vašem kompjuteru jedino što treba učiniti jeste uključiti USB koji ima programirane skripte u funkciji da izvuče sve passworde koje su snimljeni na vaš internetski pretraživač.

Kako se zaštititi?

 • U vaš kompjuter uključujte samo one USB stikove za koje znate da dolaze od izvora kojima vjerujete.
 • Nakon uključivanja USB stikove odmah pokrenite skeniranje da biste vidjeli prepoznaje li vaše računalo USB stik te pokušava li USB stik raditi nekakve aktivnosti.

Nikada ne kupujte korištene USB stikove.

HAKIRANJE WI-FI MREŽE

U slučaju da koristite ‘slab’ password, svaki haker će vrlo lako hakirati vaš Wi-Fi router. Nakon toga, haker može isto tako hakirati i vašu Wi-Fi mrežu i gledati vaš internet promet, te može hakirati vaš Facebook profil i druge račune.

Kako se zaštititi?

 • Nikada nemojte koristiti besplatne ili javne Wi-Fi mreže.
 • Vaše vlastite Wi-Fi passworde redovito mijenjajte.
 • Ako koristite javne Wi-Fi mreže, uvijek koristite VPN (”virtual private networks”- privatne virtualne mreže).

SOS linija za podršku

Prijavi ako te neko uznemirava

SOS linija za prijavu

Prijavi neprimjeren sadržaj