Sextortion je novi termin koji se odnosi na vrstu ucjene/iznude gdje se koriste seksualne fotografije ili videi kao sredstvo ucjene u cilju ostvarivanja novčane dobiti. Ova vrsta kriminala se obično provodi kao dio sofisticirane organizovane kriminalne mreže koja operira sa tajnih lokacija koje su nalik call centrima.

Iako ne postoji samo jedna metoda koju ovi kriminalci koriste, svoje žrtve upoznaju uglavnom putem društvenih mreža ili stranica za upoznavanje ljudi online. Često su žrtve djeca ili tinejdžeri. Osoba koju upoznate se u početku lažno predstavi te čini sve kako bi stekla povjerenje. Kada stekne povjerenje, uvjerava vas da pošaljete obnaženu fotografiju ili video te vas nakon toga počinje ucjenjivati tim fotografijama govoreći da će ih javno objaviti ili poslati ljudima koji vas poznaju ukoliko ne pošaljete određenu svotu novca. Ukoliko novac uplatite, tu se ucjene obično nastavljaju te osoba traži još novca. Još jedna metoda kojom se služe je da usred video chata sexualne prirode na koji žrtva pristane, kriminalci odjednom ubace video djeteta te prijete osobama da će ih prijaviti policiji ukoliko ne uplate novac.

Ukoliko se ovako nešto dogodilo vama, vašem djetetu ili nekome koga poznajete odmah prijavite slučaj policiji i nipošto ne uplaćujte nikakav novac!

SOS linija za podršku

Prijavi ako te neko uznemirava

SOS linija za prijavu

Prijavi neprimjeren sadržaj