Termin sexting se odnosi na upotrebu tehnologije u svrhu dijeljenja ličnih intimnih fotografija. Sadržaj može varirati- od tekstualnih poruka, fotografija djelimične ili potpune golotinje do seksualno eksplicitnih videa.

Sexting se obično dešava kada moć prosuđivanja kod mlade osobe biva poremećena, npr. pod pritiskom od strane druge osobe ili pod utjecam alkohola ili drugih opojnih sredstava. Ovaj sadržaj se najčešće šalje partner/ici, ali također može biti razmijenjen od strane grupe ljudi ili kao dio nekog izazova. Takav sadržaj može biti napravljen korištenjem mobilnih telefona i drugih tehnoloških naprava. Fotografije i videi su najčešće snimljeni putem web kamere ili kamere na telefonu i podjeljene na društvenim mrežama kao što je Snapchat, Instagram, Facebook, Twitter ili putem servisa za dopisivanje kao Whats App ili Viber.

Da li je legalno? Sexting i zakon

Ukoliko mlada osoba ispod 18 godina napravi eksplicitnu fotografiju ili video, ona potencijalno kreira neprimjerenu fotografiju djeteta (dječija pornigrafija). Slanjem tog sadržaja drugoj osobi, ona učestvuje u distribuciji neprimjerenog sadržaja. Primanjem takve poruke od strane druge osobe, ona tada posjeduje neprimjeren sadržaj.

No bez obzira na ove činjenice generalno se smatra da mlade ljude koji učestvuju u sextingu treba tretirati kao žrtve a ne im suditi kao prijestupnicima. Prioriet  policije su  odrasle osobe koje  profitiraju od te vrste sadržaja. Ukoliko neko vrši pritisak na vaše dijete da šalje ove vrste fotografija, informišite policiju.

Kako mogu preventivno djelovati?

 1. “Razmisli prije nego postaviš”- razgovarajte sa svojim djetetom o online privatnosti i dijeljenju sadržaja online. Jednom kada se neka fotografija pošalje, nemoguće je dalje kontrolisati. Iako misliš da možeš vjerovati osobi kojoj šalješ, fotografija može biti podjeljena s drugima i postavljena na internet. Ukoliko ne želiš da tu sliku vidi neko javno, onda ni slanje nekome nije dobra ideja.
 2. Uvjerite se da je vaše dijete upoznato sa zakonom. Dijeljenje intimnih fotografija putem elektronskih uređaja nikada nije dobra ideja i rizici su visoki. Sexting fotografije maloljetnih lica predstavljaju kršenje zakona za onoga koga šalje i onoga ko prima te fotografije.
 3. Razgovarajte o pritisku vršnjaka. Kreiranje sexting sadržaja je često povezano s pritiskom od strane partnera ili grupe. Razgovor o tom pritisku te samopouzdanju s vašim djetetom je pozitivan način da ohrabrite svoju djecu da preuzmu odgovornost za svoja djela i da se odupru pritisku.
 4. Komunikacija je ključna- ukoliko vi i vaše dijete imate kontinuirane otvorene razgovore o njihovim online životima, istovremeno davjući im prostora i privatnosti, oni će se vjerovatnije obratiti vama ukoliko se dvoedu u neku neugodnu sitaciju.

Desilo se - šta da radim dalje?

Kao prvo, pokušajte da ne paničite. Ovo su neki koraci koje možete poduzeti da ublažite incident:

 1. Podržite svoje dijete. Ukoliko dođe do takve situacije- to bi bio veoma neugodan i težak razgovor za vaše dijete. Obratili su se vama jer im je potrebna pomoć i suosjećanje.
 2. Otkrijte činjenice- objasnite svome djetetu da treba biti u potpunosti iskreno i otvoreno u pitanju toga što se dogodilo. Kome je fotografija poslana i gdje je fotografije podijeljena?
 3. Djelujte brzo! Što brže reagujete, više kontrole možete imati nad situacijom.

Kako preuzeti kontrolu nad situacijom?

 1. Ukoliko je fotografija objavljena od strane vašeg djeteta na društvenim mrežama, odmah je uklonite.
 2. Ukoliko je poslana nekom drugom, kontaktirajte tu osobu čim prije i zamolite je da fotografiju obriše kako bi spriječili dalje širenje.
 3. Ukoliko smatrate da je slika dosegla širu publiku, podražite dodatnu pomoć. Prijatelji vašeg djeteta vam možda mogu pomoći da saznate ko sve ima spornu fotografiju i ko je fotografiju podijelio. Uključivanje osoblja škole je možda također dobar korak kako bi se oni bavili s onima koji su dijelili fotografiju te kako bi razgovarali s učenicima o zakonima vezanim za sexting.
 4. Kako bi ste provjerili druge internet lokacije na kojima se fotografija može nalaziti, izguglajte ime svoga djeteta.
 5. Ukoliko je fotografija podijeljena na društvenim mrežama, odmah je prijavite koristeći alate za prijavu koji postoje na svim društvenim mrežama.
 6. Ukoliko je fotografija na više lokacija na internetu, prijavite sadržaj našem Hotline-u gdje će biti poduzeti koraci da se određeni sadržaj ukloni.

SOS linija za podršku

Prijavi ako te neko uznemirava

SOS linija za prijavu

Prijavi neprimjeren sadržaj