CYBERBULLYNG

Cyberbullying je termin koji se koristi kada neko putem interneta vrijeđa druge osobe. Također, povrijediti druge možete i upotrebom mobitela, slanjem ružnih poruka ili uvredljivih poziva.

GROOMING

Grooming (pripremanje) obično počinje komunikacijom na internetu gdje se odrasli lažno predstavlja, te nastoji zadobiti povjerenje djeteta tako što se čini ozbiljno zainteresovan za ono što dijete voli ili ne voli.

Često, osoba koja ima lose namjere prema djeci, ili koja želi da razgovara sa njima radi svojih zlih interesa će tražiti mlade osobe koje žele da pronađu prijatelje, pretvarajući se da je neka druga osoba, sličnih interesa i godina.

SEXTING

Odnosi se na razmjenu obnaženih fotografija i neprikladnih SMS poruka putem mobitela, ali i putem Interneta.

SEXTORTION

Sextortion je oblik  ucjene i prijetnje privatnim fotografijama i/ili informacijama.

Najčešće te fotografije i informacije ima osoba koja se lažno predstavila u cilju da što više sazna o vama, da bi vas mogla ucjenjivati kasnije.

OSTALI POJMOVI

Adresa – svakoj web stranici na Internetu se dodjeljuje jedinstvena prepoznatljiva adresa. Adresa se označava i kao URL (Uniformed Resoure Locator).

Konekcija – veza, spoj; ostvareni put za izmjenu informacija.

Google – jedan od najboljih servisa za automatsko indeksiranje i pretraživanje web stranica.

Network – dva ili više povezanih računara sposobnih za dijeljenje izvora podataka.

Server – unutar mreže, server čini datoteke dostupne klijent programima lociranima na drugim računarima kada ih se zatraži.

Spam – neželjene ili primateljima nevažne poruke elektroničke pošte, koje se šalju na više slučajno odabranih adresa korisnika mreže ili na adresu jedne tematske skupine.

Surfing – surfanje – popularna metafora za opisivanje istraživanja Interneta.

Virus – virus je virtualno zlo. To je program koji se može samostalno umnožavati i pri tom može, ali i ne mora raditi štetne radnje. Mogu se prebacivati s računala na računalo preko Interneta ili drugih mreža, zaraženih disketa ili CD-a.

Facebook – facebook spada u red socijlnih mreža, odnosno mreža za komunikaciju. Postoje i druge mreže kao što su: Twitter, My Space, Google Talk…

Anti virus – Program koji pomaže u uništavanju virusa koje imate na kompjuteru.

Računarski crvi (worms) – računarski crvi su računarski programi koji umnožavaju sami sebe. Za razliku od virusa, za svoje djelovanje ne moraju inficirati druge programe. Otežavaju rad mreže, a mogu oštetiti podatke i smanjiti sigurnost računara.

NAPOMENA:

Naravno, ovo nisu svi mogući pojmovi koje imamo danas u Internet svijetu, nego samo mali dio i to najvažniji koji vam može pomoći ako ste negdje zapeli!!!

SOS linija za podršku

Prijavi ako te neko uznemirava

SOS linija za prijavu

Prijavi neprimjeren sadržaj