Postavljanje video materijala vas i vaših prijatelja na internet može biti zabavno, ali budite oprezni.

ZAPAMTITE I RAZMISLITE

Zapamtite da svaki video koji postavite na internetu potencijalno može ostati tamo zauvijek i svako ima pristup da ga vidi, a to uključuje i vaše roditelje, učitelje, prijatelje…

Također zapamtite da ako postavite vaš video, ili video vaših prijatelja, vi dopuštate osobama da saznaju više informacija nego što bi vi inače podijelili.

Razmislite da li video identificira vas, vašu školu, ili mjesto gdje živite ili predstavlja rizik za vaše prijatelje, prije nego ga objavite.

WEB KAMERE

Web kamera je kamera koja se direktno spaja na računar i prenosi slike u stvarnom vremenu koristeći neki program za uspostavu  video poziva.

Internet kamere, kada nisu u upotrebi, treba prekrivati jer ih  hakeri mogu da  iskoristiti radi špijunaže. Hakeri mogu da pristupe računarima pomoću određenih programa, te mogu bilo kada i bilo gdje posmatrati šta radite, bez vašeg znanja i bez ikakvog upozorenja.

Jedan jednostavan, ali efikasan način rješavanje ovakvog problema, je prekrivanje kamere kada je ne koristite.

Dakle, što prije zaštitite web kameru na svom računaru, kako bi se u miru mogli presvlačiti bez sumnje da vas neko gleda.

Bitno je biti jako oprezan kada je u pitanju web kamera , i najbolje je ne koristiti je bez znanja roditelja.

SIGURNOSNE POSTAVKE - YOUTUBE

YouTube je veoma popularan kod djece svih uzrasta. Možete gledati video zapise bez otvaranja/kreiranja naloga. Za učitavanje videa, komentara i glasanja potreban vam je Google nalog (account).

YouTube vam također omogućava da označite, prijavite i blokirate video zapise, komentare i naloge. Da biste blokirali ili prijavili korisnika, idite na njegov kanal, kliknite na “About” (O), kliknite na ikonu zastave i izaberite iz padajućeg menija.

Da biste prijavili video, kliknite na ikonu tri tačke i izaberite “Report” (Prijavi).

Saznajte više ovdje.

SOS linija za prijavu

Prijavi ako te neko uznemirava

SOS linija za prijavu

Prijavi neprimjeren sadržaj