Da li si ikad vidio/la ove simbole na svome telefonu ili nekom drugom uređaju?

Vjerovatno jesi.

Ovo su simboli korišteni kod Android i Apple uređaja za lokacijske servise. Ako se pojave na tvome telefonu, oni obično ukazuju na to da tvoj uređaj aktivno kalkuliše tvoju trenutnu lokaciju. Ovo može biti urađeno na više načina, ali najčešće koristi GPS (global positioning system) da se označi lokacija tvog uređaja pa time i tebe.

GPS koristi satelite da pruži lokacijsku informaciju resiveru u tvome uređaju. Ne zahtijeva mobilni internet ili mrežnu dostupnost, jer operira odvojeno od ovih sistema, međutim uređaji sada često koriste kombinaciju GPSa, interneta i telefonskih sistema da bi pružili što precizniju informaciju informaciju o geolokaciji.

Kako se koristi ta informacija?

Geolokacijska informacija se koristi na mnogo različitih načina, od stane operacijskog sistema tvoga uređaja i drugih aplikacija koje si instalirao/la. Neki servisi ti omogućavaju da izvršiš „check in“ na određenoj lokaciji (kao npr. Na društvenim mrežama), druge loguju tvoje kretanje u stvarnom vremenu (mapping servisi) i mnogi servisi će korisiti tvoju lokaciju da pokušaju da ti pruže informacije relevantnije za tebe. Npr. ako tražiš ime lanca marketa online, internet pretraživač može koristiti geolokacijsku informaciju da se identificira koje poslovnice tog lanca su najbliže tebi.

Koji su rizici?

Neki servisi dopuštaju da podijeliš svoju geolokacijsku informaciju s drugim ljudima- tvojim prijateljima, familijom ili čak sa strancima, koje samo znaš online. Trebaš se uvijek zapitati- da li zaista želiš dijeliti ovu informaciju sa svima?

Npr. loggovanje od kuće govori ljudima kada si kući, ali također gdje se nalazi tvoja kuća. Ista pravila vrijede za kuću tvoga prijatelja ili školu- ako ne želiš sebe dovesti u opasnost objavjujući te informacije o sebi, ne radi to ni za drugoga. Iako ne dijeliš možda lokaciju koja je bitna tebi, možda je bitna nekome drugome.

Za kraj zapamti da kada radis redovan check in sa istih lokacija, razvijaš obrazac svoga kretanja što može dovesti u opasnost tvoju sigurnost.

Šta trebaš da radiš?

Vodi računa koje aplikacije imaju pristup infomaciji o tvojoj lokaciji.

SOS linija za podršku

Prijavi ako te neko uznemirava

SOS linija za prijavu

Prijavi neprimjeren sadržaj