VIDEO NA INTERNETU

Zapamtite da svaki video koji Vaše dijete postavi na internetu potencijalno može ostati tamo zauvijek i svako ima pristup da ga vidi, a to uključuje i vas kao roditelje, porodicu, učitelje, prijatelje iz škole…

POSLJEDICE DIJELJENJA VIDEA ONLINE

Ako je vama (ili vašem djetetu) zaista stalo do objave videa, registrujte se da ga donekle zaštitite te da dobijete autorska prava, jer , na kraju krajeva, klipovi sa YouTube-a se znaju pojaviti na nekim prilično čudnim mjestima, pa tako i naprimjer u nekim  drugim videoklipovima, kompilacijama istih ili čak i u reklamama za osiguranje automobile , i sl.

Ali čak i ako se registrujete, dobro promislite šta se može desiti sa sadržajem vašeg videa , prije nego isti objavite na beskonačni internet. Sa praktičnog stanovišta, podnošenje tužbe protiv nekoga ko je već uzeo vaš video (ili isječak iz istog) i objavio ga negdje , je skupo, dugotrajno a i šteta je već počinjena, jer povratka nema.

Još jedna bitna stavka za razmotriti je sigurnost porodice. Djeca daju  previše informacija, i ne samo da stavljaju sadržaj vezan za sebe , već i objavljuju detalje svog rodnog mjesta, kuće, planiranih putovanja i zapravo time stavljaju na znanje kada su sami kući ili kada je kuća prazna , a to vrlo lako može doći do potencijalnih “predatora”.

WEB KAMERE

Web kamera je kamera koja se direktno spaja na računar i prenosi slike u stvarnom vremenu koristeći se World Wide Web-om ili nekim drugim programom za uspostavu  video poziva.

Internet kamere, kada nisu u upotrebi, treba prekrivati jer hakeri mogu da ih iskoriste radi špijunaže, te ih ne treba ostavljati  u spavaćim sobama i drugim privatnim prostorijama.

Hakeri mogu da pristupe računarima pomoću malicioznih programa, te mogu bilo kada i bilo gdje posmatrati šta radite, bez vašeg znanja i bez ikakvog upozorenja.

Jedan jednostavan, ali efikasan način rješavanje  ovakvog problema,  je prekrivanje kamere kada je ne koristite.

Dakle, što prije zaštitite web kameru na svom računaru.

SIGURNOSNE POSTAVKE – YOUTUBE

YouTube je veoma popularan kod djece svih uzrasta. Možete gledati video zapise bez otvaranja/kreiranja naloga. Za učitavanje videa, komentara i glasanja potreban vam je Google nalog (account).

Ako ste zabrinuti zbog toga što vaše dijete gleda neprikladan sadržaj na YouTube-u, možete podesiti ograničeni režim. Sa vašeg računara ili tableta, kliknite na padajući meni na dnu bilo koje stranice na YouTube-u i izaberite (Uključeno). Da biste spriječili vaše dijete da izvrši izmjene, zaključajte Ograničen režim za taj određeni pretraživač – za to ćete trebati YouTube račun.

Da biste pristupili ograničenom režimu na mobilnom telefonu, potrebno je da odete do menija i pogledate pod Postavke.

YouTube vam također omogućava da označite, prijavite i blokirate video zapise, komentare i naloge. Da biste blokirali ili prijavili korisnika, idite na njegov kanal, kliknite na “About” (O), kliknite na ikonu zastave i izaberite iz padajućeg menija.

Da biste prijavili video, kliknite na ikonu tri tačke i izaberite “Report” (Prijavi).

Saznajte više ovdje.

SOS linija za podršku

Prijavi ako te neko uznemirava

SOS linija za prijavu

Prijavi neprimjeren sadržaj