ŠTA JE INSTANT PORUKA?

Instant poruka (instant messaging ili IM) jeste forma slanja i primanja poruka u datom trenutku, putem interneta, između dvije ili više osoba koje se nalaze na Vašoj listi prijatelja. Ovakve aplikacije su mnogo zabavne jer daju mogućnost trenutne komunikacije sa prijateljima i mogućnost razmjene podataka, slika, komunikacije sa web kamerom… Najpoznatiji su  Google Hangouts, WhatsAp, Viber, Skype, Kik, Facebook Messenger.

ŠTA JE LISTA PRIJATELJA?

Kod ovakvih aplikacija, lista prijatelja je lista na kojoj se nalaze osobe koje ste vi prihvatili kao prijatelje i sa kojima možete komunicirati u svakom trenutku. Na ovakvim listama možete vidjeti da li su određene osobe online ili ne, da li su zauzeti… Ukoliko vise ne želite da imate kontakt sa određenom osobom postoji mogućnost da je blokirate na Vašoj listi.

ŠTA JE SOBA ZA RAZGOVOR (CHATROOM)?

Sobe za razgovor su online forumi gdje ljudi mogu komunicirati između sebe (šaljući poruke drugim osobama koje su također online i u istom forumu). U nekim određenim sobama postoje i osobe koje nadgledaju razgovore i prate da se ne pojavljuje bilo kakav oblik neprimjerenih komunikacija.

ZAŠTO DJECA KORISTE SOBE ZA RAZGOVOR?

Sobe za razgovore su uglavnom mjesta na kojima imate priliku razgovarati sa ljudima kao da sjedite sa njima. Mladi ih vole jer najčešće nemaju skoro nikakvih ograničenja i za njih je uzbudljivo da upoznaju nove ljude.

ZAŠTO DJECA KORISTE IM?

Ovo je jedan od najpopularnijih načina komunikacije kod mladih ljudi. Mladi mogu razgovarati sa vise prijatelja u isto vrijeme i razlikuje se od soba za razgovore zato što ovdje možete razgovarati samo sa osobama koje se nalaze na Vašoj listi prijatelja. Mladi imaju osjećaj da na ovaj način mogu mnogo intimnije razgovarati sa svojim prijateljima, dodavajući i poseban izgled svom profile, tekstu, slikama…

KAKO MOGU SMANJITI RIZIK ZA SVOJE DIJETE?

Možete smanjiti rizik slijedeći neka osnovna pravila sa Vašim dijetom, veoma je važno da znate ako vaše dijete koristi ovakve internet aplikacije i da mu naglasite koliko je važno da čuva svoje podatke. Ako vaše dijete koristi IM dobra je ideja da ga zamolite da i vama pokaže kako funkcioniše, na ovaj način možete i vidjeti njihovu listu prijatelja i vidjeti da li se tu nalaze i osobe koje vaše dijete ne zna u stvarnom životu. Isto tako, dobra je ideja da ih pitate da vam pokažu kako da blokirate osobu koju više ne želite da imate na listi prijatelja. Možete ih uputiti na stranicu www.sigurnodijete.ba gdje mogu gledati mnoga videa i igrati igrice, ali i naučiti mnoge stvari o tome kako da ostanu sigurni na internetu. Razmislite da napravite neka porodična pravila koja će se poštovati prilikom korištenja internet (čuvanje privatnih podataka, slika, videa…).

Uvijek podsjetite vaše dijete da je opasno da se sami sastaju sa osobom koju su upoznali na internetu i da se nikada ne smiju sastajati sa njima bez vaše pratnje.

ZAPAMTITE!

Roditelji koji misle da njihovo dijete nikada ne bi moglo postati žrtva zlostavljanja na internetu nisu u potpunosti svjesni realnosti. Bez obzira na to da li vaše dijete ima sve petice ili ne, ukoliko ima pristup internetu, automatski postoji i šansa da na neki način može biti zlostavljano u online svijetu. Vrlo je bitno da roditelji svih socioekonomskih statusa sa različitim ulogama u društvu shvate ovaj problem vrlo ozbiljno i počnu raditi na rješenju istoga.

SOS linija za podršku

Prijavi ako te neko uznemirava

SOS linija za prijavu

Prijavi neprimjeren sadržaj