ŠTA SU DRUŠTVENE MREŽE?

Društvena mreža je vrsta internetskog servisa, koji se najčešće javlja u obliku platforme, prozora ili web- stranice. To je internetski prostor, koji omogućuje korisnicima povezivanje i komunikaciju, ali i mogućnost vlastite prezentacije (besplatno postavljanje fotografija, video zapisa, igranje različitih igrica i dr.).

OPASNOSTI I RIZICI!

Rizik nastaje kada mlade osobe i djeca postavljaju privatne informacije i tako ih čine dostupnim osobama koje ustvari ne poznaju.

Online svijet se mnogo razlikuje od stvarnog svijeta i djeca su često u iskušenju da kažu ili urade stvari koje inače nikada ne bi uradili u stvarnom svijetu.

To može uključivati i odavanje privatnih informacija, broja telefona ili slanje slika.

Nažalost, danas pedofili koriste ovakve stranice da bi lakše stupili u kontakt sa djecom, koja ponekad imaju osjećaj da su nepobjediva, da imaju sve pod kontrolom i da se ništa loše ne može desiti.

Mlade osobe često miješaju prijatelje sa svojim online prijateljima, misleći da mogu vjerovati svim online prijateljima i da sa njima mogu pričati i nasamo, što najviše koriste pedofili kako bi u privatnosti pokušali dobiti sve informacije koje su im potrebne kako bi se približili djetetu.

OSIGURAJTE SE!

  • Provjerite da li je Vaše dijete postavilo pravilo “ne proslijeđuj slike” na svom profilu, što zabranjuje bilo kome da koristi sliku ili da je šalje nekom drugom bez pristanka vašeg djeteta.
  • Ohrabrite ih da ne daju previše informacija na svom blogu.
  • Pitajte ih da i vas nauče kako se koriste društvene mreže, što će na kraju povećati  povjerenje između vas i vašeg dijeta.
  • Također, djeca ne bi smjela stavljati slike koje otkrivaju lokaciju škole, porodične kuće…Recite svojoj djeci da ne postavljaju svoj broj telefona ili email adresu na svoj profil.
  • Pomozite svom dijetu da podesi svoj profil tako da ne može imati bilo kakvu komunikaciju sa nepoznatim osobama ili osobama koje nisu njihovi online prijatelji.
  • Ohrabrite svoju djecu da stavljaju slike koje biste i Vi sami odobrili.

SIGURNOSNE POSTAVKE - FACEBOOK

Upute za podešavanje sigurnosnih postavki

Jeste li znali da Facebook omogućava preuzimanje kopije Vaših Facebook podataka?

SIGURNOSNE POSTAVKE - INSTAGRAM

Da biste postavke Instagrama postavili na privatno, trebalo bi da na svom profil kliknete na ikonu osobe. Zatim dodirnite ikonu zupčanika (iOS) ili ikonu tri tačke (Android) i kliknete na “Private Account setting” (Podešavanje privatnog naloga).

Takođe možete blokirati i ukloniti pratioce upisivanjem njihovog korisničkog imena, a zatim klikom na ikonu tri tačke odabirete “Block User” (Blokiraj korisnika).

Saznajte više ovdje.

SIGURNOSNE POSTAVKE - SNAPCHAT

Snapchat ima dvije postavke privatnosti, ko može da vam šalje Snaps i ko može vidjeti vaše priče. Da biste promijenili ove postavke privatnosti, kliknite na ikonu zupčanika u gornjem desnom uglu, zatim kliknite na “Who Can Send Me Snaps” (Ko može da mi pošalje snimke) i izaberite opciju koja vam odgovara. Da biste promijenili ko može da vidi moje priče, kliknite na “View My Story” (Pregled moje priče) i izaberite opciju koja vam odgovara. Sve promjene će biti sačuvane kada pritisnete dugme za povratak.

Da biste nekoga blokirali, idite u Moji prijatelji, dodirnite ime osobe koju želite da blokirate, a zatim ikonu zupčanika, koja prikazuje listu opcija. Kliknite Blokiraj.

Saznajte više ovdje.

SIGURNOSNE POSTAVKE - TWITTER

Možete zaštititi svoje tweet-ove, tako da su vidljivi samo odobrenim korisnicima. Na Twitter-u pronađite “Settings” (Postavke) ispod sličice vašeg profila (gore desno).

Idite na “Security Privacy settings” (Podešavanja sigurnosti i privatnosti), kliknite na “Tweet privacy” (Privatnost), označite polje pored “Protect my Tweets” (Zaštiti moje tweetove) i kliknite plavo dugme “Save” (Sačuvaj).

Na pametnom telefonu idite na Me, dodirnite ikonu zupčanika, izaberite “Settings” (Podešavanja) i izaberite račun koji želite editovati.

Zatim, za iOS uređaje idite na “Protect my tweets” (Zaštitite moje tweetove) i aktivirajte na “On”, za Android uređaje, idite na “Other” (Drugo) i označite polje “Tweet privacy” (Privatnost).

Da biste nekoga blokirali na vebu i mobilnom telefonu, kliknite na njegov tweet, odaberite ikonu tri tačke, a zatim kliknite na “Block” (Blokiraj). Takođe možete prijaviti korisnika ili komentar Twitter-u.

Saznajte više ovdje.

SOS linija za podršku

Prijavi ako te neko uznemirava

SOS linija za prijavu

Prijavi neprimjeren sadržaj